SRETAN SVJETSKI DAN GLAZBE

Trenutno pregledavate SRETAN SVJETSKI DAN GLAZBE
  • Kategorija objave:News

Na prvi dan ljeta glazbeni svijet slavi Svjetski dan glazbe.

Prvi puta Svjetski dan glazbe obilježen je 1982. godine, pod inicijativom tadašnjeg francuskog ministra kulture Jacka Langa, kada su pozvani svi oni koji su znali svirati barem jedan instrument da izađu na ulice i pokažu svoje vještine vladanja instrumentom. Nazvali su to Fête de la Musique, ili „proslavom glazbe“.

Ovaj dan odaje počast glazbi kao sastavnom dijelu svakodnevnog života. Glazba se smatra esencijom života, a na Svjetski dan glazbe ističe se važnost glazbe i dijelimo ju s drugima.

Hrvatska diskografska udruga u suradnji s agencijom Hendal prošle godine je provela Istraživanje o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj.

Rezultati su pokazali kako je Hrvatima glazba itekako važna u životu, a tome u prilog ide podatak kako Hrvati glazbu slušaju 16,4 sata tjedno, a 85% ispitanika je potvrdilo kako glazba pozitivno utječe na njihovo mentalno zdravlje. 90% ispitanika smatra da danas ima više načina za slušanje glazbe nego ikada prije te se glazba u prosjeku sluša na 5 različitih načina. Značajan pomak dogodio se kod korištenja digitalnih glazbenih streaming servisa pa tako 95% ispitanika poznaje barem jedan streaming servis, a u odnosu na 2018. godinu značajno je porasla i konzumacija glazbe preko glazbenih streaming servisa (44% ispitanika sluša glazbu na plaćenim streaming servisima).

Detaljne rezultate istraživanja potražite na stranicama Hrvatske diskografske udruge.

Danas, na Svjetski dan glazbe pozivamo vas da uživate u vašoj najdražoj glazbi.

Naša preporuka je da posjetite kanale Hrvatske diskografske udruge i poslušate našu playlistu posvećenu Svjetskom danu glazbe na idućim streaming servisima: Apple MusicDeezer i Spotify.