ISRC je međunarodni sustav identifikacije zvučnih i video zapisa. ISRC je besplatan način jedinstvene i trajne identifikacije zvučnih i video zapisa. ISRC pomaže izbjeći višeznačnost i pojednostavljuje upravljanje pravima kada su zapisi korišteni u više različitih formata, distribucijskih kanala ili proizvoda. ISRC ostaje fiksna točka kada se zapis koristi kroz različite servise, preko granica ili u različitim licencnim ugovorima.

ISRC je korišten diljem svijeta od strane producenata zvučnih i video zapisa, od strane digitalnih servisa i kolektivnih organizacija za ostvarivanje prava.

Struktura (sintaksa) ISRC-a sastoji se od 12 alfanumeričkih znakova, koji bi trebali biti prezentirani s prefiksom od 4 znaka „ISRC“ kada se prikazuju u printanoj formi.

– Kod države – dva znaka dodijeljena od strane ISRC Agencije. Znakovi koda države trebaju korespondirati ISO 3166-1 alfa 2
– Kod registranta – tri znaka alfanumeričkog koda dodijeljenog od strane ISRC Agencije
– Godina reference – dvije zadnje znamenke godine u kojoj je ISRC dodijeljen zapisu – dodijeljen od strane Registranta
– Kod odabira – jedinstveni kod od 5 znamenki koji je dodijelio Registrant. Ti brojevi ne smiju biti ponovljeni u istoj kalendarskoj godini.

Identifikator kodaKod države (dva znaka)Kod registranta (tri znaka)Godina reference (dvije znamenke)Kod odabira (pet znamenki)

ISRC

HR

A04

19

00212

Svoj ISRC kod za Hrvatsku možete dobiti ispunjavanjem ovog obrasca.

Za više informacija uputite se na stranice međunarodne diskografske organizacije IFPI posvećene informacijama o ISRC kodovima.

U slučaju dodatnih upita oko ISRC koda možete im se obratiti direktno na:

International ISRC Agency
c/o IFPI Secretariat
10 Piccadilly
London W1J 0DD
United Kingdom
Email: isrc@ifpi.org
Telephone: +44 (0)20 7878 7952
Fax: +44 (0)20 7878 7950

ISRC baza

ISRC baza sadrži ISRC kodove svih fonograma u ZAPRAF bazi i olakšava pretraživanje pjesama po ISRC kodovima ili omogućava pronalazak ISRC kodova poznatih pjesama.

Prijavi se na newsletter

Želim primati newsletter i pristajem da ZAPRAF koristi moju adresu elektroničke pošte za primanje promidžbenih informacijama o aktivnostima ZAPRAF-a. Pročitao/la sam i razumijem Pravila privatnosti.

IMPRESSUM

ZAPRAF

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada
fonogramskih prava

Ulica kneza Borne 5

10000 ZAGREB

Hrvatska – Croatia

KONTAKT

E-mail: zapraf@zapraf.hr

Tel: +385 1 3668 194

Fax: +385 1 3668 072