Pravo proizvođača fonograma

Proizvođač fonograma je fizička ili pravna osoba koja poduzima inicijativu i koja je odgovorna za prvo fiksiranje zvukova izvedbe ili drugih zvukova ili onog što predstavlja zvukove. Smatra se da je proizvođač fonograma, dok se ne dokaže drukčije, onaj čije je ime, odnosno naziv redovito označen kao nositelj prava proizvođača fonograma na fonogramu. (članak 140. i 141. ZAPSP-a)

Fonogram je fiksacija zvukova izvedbe ili drugih zvukova ili onoga što predstavlja zvukove, osim u obliku fiksiranja ugrađenih u audiovizualna djela. Fiksiranje, u smislu ovoga članka, znači ugrađivanje zvukova ili onoga što predstavlja zvukove na podlogu s koje se mogu slušati, umnožavati ili priop­ćavati putem nekog uređaja. Prava na fonogramu nisu ni na koji način ograničena njegovim ugrađivanjem u videogram.

Fonogram predstavlja predmet zaštite prava proizvođača fonograma.

Fonogram se može fiksirati na različite podloge, npr. CD, DVD, LP, u obliku digitalne datoteke i sl.

Isključiva prava proizvođača fonograma odnose se na davanje odobrenja ili zabrane za:

 – umnožavanje svojih fonograma

 – distribuiranje, uključujući pravo iznajmljivanja svojih fonograma te pravo na primjerenu naknadu ako se njegovi fonogrami, u pogledu kojih je dopušteno daljnje distribuiranje, posuđuju posredovanjem javnih knjižnica; pravo na naknadu za javnu posudbu ostvaruje se obavezno kolektivno

 – činjenje dostupnim javnosti svojih fonograma

– priopćavanja javnosti svojih fonograma, uključujući činjenje dostupnim javnosti, u okviru prateće internetske usluge

– priopćavanja javnosti svojih fonograma, uključujući činjenje dostupnim javnosti pri davanju pristupa javnosti fonogramima koje su učitali korisnici na platformama za dijeljenje sadržaja putem interneta

Prava na fonogramu nisu ni na koji način ograničena njegovim ugrađivanjem u audiovizualno djelo (čl. 142. st. 2. ZAPSP).

Pravom proizvođača fonograma se može slobodno raspolagati (članak 143. ZAPSP).

Pravo proizvođača fonograma traje 50 godina od prvog fiksiranja fonograma. Ako je u tom razdoblju fonogram zakonito izdan, pravo traje 70 godina od takva prvog izdanja. Ako fonogram u tom razdoblju nije zakonito izdan, ali je zakonito priopćen javnosti, pravo traje 70 godina od takvog prvog priopćavanja javnosti (članak 144. ZAPSP).

*Sadržaj djelomično preuzet sa službenih stranica Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) uz izričito odobrenje DZIV-a

Broj davatelja punomoći:

+ 0

OBRAZAC PUNOMOĆI

Što nakon davanja punomoći?

PRIJAVA DJELA

Koji su sve obvezujući podaci za prijavu izdanja u ZAPRAF bazu podataka?

BAZA PODATAKA

ZAPRAF baza podataka službeni je naziv digitalne baze podataka proizvođača fonograma svih zvučnih zapisa (fonograma) koji se koriste u Hrvatskoj.

RASPODJELA NAKNADA

Postupak isplate konačnih godišnjih obračuna naknada za sve nositelje prava.

Prijavi se na newsletter

Želim primati newsletter i pristajem da ZAPRAF koristi moju adresu elektroničke pošte za primanje promidžbenih informacijama o aktivnostima ZAPRAF-a. Pročitao/la sam i razumijem Pravila privatnosti.

abstract, art, audio

Prava proizvođača fonograma

Prava proizvođača fonograma definirana su Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima (ZASPS).

Detaljnije o svakom pravu možete pročitati na sljedećim stranicama!

IMPRESSUM

ZAPRAF

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada
fonogramskih prava

Ulica kneza Borne 5

10000 ZAGREB

Hrvatska – Croatia

KONTAKT

E-mail: zapraf@zapraf.hr

Tel: +385 1 3668 194

Fax: +385 1 3668 072