Godišnja izvješća

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2023. godinu

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) objavila je Godišnje izvješće za 2023. godinu. Ovime je ZAPRAF nastavio s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Uloga predsjednika Udruge koja se bavi zaštitom prava glazbenih izdavača i prikupljanjem naknada od korištenja snimaka posebno me čini sretnim, s obzirom da putem dobro uspostavljenog sustava prikupljanja i raspodjele naknada svake godine ostvarujemo i sve bolje financijske rezultate za nositelje prava proizvođača fonograma. Zadržali smo svoju poziciju najuspješnije regionalne organizacije za kolektivno ostvarivanje prava, svakodnevnim zalaganjem unaprijedili postojeće poslovanje te osmislili razvoj novih projekata koji će jamčiti ostvarenje naše zajedničke vizije“, izjavio je Želimir Babogredac, predsjednik ZAPRAF-a, “sve to čini nas odgovornim da i dalje budemo ustrajni u zaštiti prava proizvođača fonograma i glazbene industrije te da kroz nove suradnje i praćenje svjetskih glazbenih trendova pomognemo dodatnom rastu i napretku nositelja prava, uz visoku razinu transparentnosti i profesionalnog pristupa kako je to bila i dosadašnja praksa.

Tijekom 2023. godine ZAPRAF je u suradnji sa Svjetskom diskografskom organizacijom (IFPI) bio domaćin Regionalne konferencije kolektivnih organizacija proizvođača fonograma čiji cilj se ogleda u međusobnoj razmjeni informacija i znanja iz sustava kolektivne zaštite proizvođača fonograma te dobre prakse i suradnje između zemalja regije. Iz godine u godinu bilježimo i povećan interes novih davatelja punomoći čiji broj se popeo na 416 što potvrđuje raznolikost i mnogobrojnost onih koji ulažu u nastanak novih fonograma i glazbenih izdanja što nas kao udrugu svakako veseli“, riječi su Maje Vidmar Klarić, direktorice ZAPRAF-a, “vjerujem da smo svoju zadaću u potpunosti ispunili i u 2023. godini u kojoj smo se i dalje kao osnovnim načelima poslovanja rukovodili transparentnošću, efikasnošću te dobrim običajima i pravilima poslovanja kolektivih organizacija proizvođača fonograma postavljenih od strane Svjetske diskografske organizacije (IFPI), a čiji je ZAPRAF dugogodišnji član. S vjerom u čvrsto postavljene temelje, stalnu nadogradnju i timski duh i u narednom razdoblju nastaviti ćemo raditi na dobrobiti i zaštiti svih proizvođača fonograma.

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata sadrži i presjek svih aktivnosti u 2023. godini. Pored ZAPRAF-a, mogu se pronaći i informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2022. godinu

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) objavila je Godišnje izvješće za 2022. godinu. Ovime je ZAPRAF nastavio s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Osobito mi je zadovoljstvo istaknuti kako je godina iza nas bila rekordna kada govorimo o prikupljenim naknadama od kolektivnih prava za proizvođače fonograma“, riječi su Želimira Babogredca, predsjednika ZAPRAF-a, koji je dodao da je “i 2022. godina pokazala visoku razinu kvalitetne i aktivne zaštite prava proizvođača fonograma, ne samo gledajući financijske rezultate, već i sve ostale aktivnosti koje Udruga provodi. Tu se svakako ističe izuzetna angažiranost Udruge glede primjene novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi, organiziranje radionica s aktualnim temama za proizvođače fonograma, konstantan rad na digitalnoj bazi podataka ZAPRAF-a te razvijanje novih suradnji kao što je ona s Hrvatskim društvom skladatelja – ZAMP-om vezana uz razmjenu metapodataka o snimkama i autorima, a kako bi nositelji prava s digitalnih servisa dobivali veće naknade i još transparentnije podatke o korištenju njihovih djela.

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata sadrži i presjek svih aktivnosti u 2022. godini. Pored ZAPRAF-a, mogu se pronaći i informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić izjavila je: “ZAPRAF je u 2022. godini dobio i novo, dopunjeno Rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava proizvođača fonograma u Republici Hrvatskoj, a koje je posljedica donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i dobivanja novih prava koja se kolektivno ostvaruju za proizvođače fonograma. Slijedom toga, bilo je potrebno ažurirati i punomoći ZAPRAF-a koje su dane na potpisivanje našim nositeljima prava. Uz navedeno, glavnina naših aktivnosti i dalje se odnosila na organiziranje raznih stručnih skupova i radionica glede praktične primjene pojedinih odredbi novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a koje su sportne za cjelokupnu glazbenu industriju i daljnja ulaganja u glazbu. Podržavali smo i brojne aktivnosti Hrvatske diskografske udruge, ali i svih naših članova koji nam daju svesrdnu podršku u našim nastojanjima da uvijek idemo korak dalje u prikupljanju naknada i zaštiti prava proizvođača fonograma.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2021. godinu

Prošla, 2021. godina pokazala je svu kreativnost glazbene industrije, te me posebno veseli što poslovni procesi niti u jednom trenutku nisu stali, bez obzira na i dalje prisutnu pandemiju Covida. To pokazuje i broj prijava novih snimaka i izdanja u ZAPRAF bazi, ukupno 1008 singlova te 336 albuma, a dodatan zamah glazbenoj industriji svakako daju i pozitivni financijski rezultati ostvareni u 2021. godini.“ rekao je prilikom objave Godišnjeg izvješća Želimir Babogredac, predsjednik udruge.

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) nastavlja s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici  i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić izjavila je: „U 2021. godini svi smo se morali i dalje prilagođavati novoj stvarnosti uzrokovanoj pandemijom. Kao ZAPRAF, nastavili smo napredovati uzimajući u obzir zacrtane ciljeve i realizirane projekte. Najvažniji od njih svakako je potpisivanje novog Ugovora s Hrvatskom radiotelevizijom, kojoj smo pored samih snimaka, sada omogućili i preuzimanje videospotova iz ZAPRAF digitalne baze podataka i glazbenog sadržaja.“

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata sadrži i presjek svih aktivnosti u 2021. godini. Pored ZAPRAF-a, tu se mogu naći i zanimljive informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2020. godinu

”Dugo vremena nismo imali izazovniju godinu u poslovnom smislu. Našli smo se zatečeni okolnostima koje nismo mogli predvidjeti niti planirati. Stoga su i sve poslovne aktivnosti u 2020. godini bile pune izazova i novih okolnosti kojima se glazbeni sektor morao prilagođavati svakodnevno. Brzina reakcije i spremnost na promjene bile su ključ uspjeha naših članova u prilagodbi na nove uvjete poslovanja.

Godina na izmaku pokazala je svu kreativnost glazbene industrije, dok je s poslovnog gledišta primarni cilj bio ne zaustaviti poslovne procese, osigurati likvidnost te zadržati radne pozicije. U tome smo i uspjeli kroz brojne aktivnosti udruge, odnosno naših članova”, rekao je Želimir Babogredac, predsjednik ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2019. godinu

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) nastavlja s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici, ali i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata za 2018. godinu, sadrži i presjek svih aktivnosti u 2019. godini. Pored ZAPRAF-a, tu se mogu naći i zanimljive informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2018. godinu

“Još jedna uspješna diskografska godina je iza nas, prepuna aktualnosti u glazbenoj industriji u kojoj je i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF, kao i svake godine, provela brojne aktivnosti. Sve smo ih vrijedno saželi u Godišnjem izvješću koje stoji pred Vama,” Želimir Babogredac, predsjednik ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2016. godinu

“Iznimno mi je zadovoljstvo predstaviti ovogodišnje izvješće s obzirom na financijske i poslovne rezultate ZAPRAF-a u 2016. godini. S ponosom ističem kako je godina iza nas najuspješnija financijska godina ZAPRAF-a u kolektivnom ostvarivanju prava proizvođača fonograma od osnutka udruge,” – Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2015. godinu

U 2015. godini učinili smo značajne iskorake u smislu suradnje s ključnim partnerima te smo tako u stalnim razgovorima s Hrvatskom radiotelevizijom, s kojom je pri kraju završetak dostave digitalizirane baze snimaka ZAPRAFa. Također, potpisali smo Sporazum o suradnji s HURIN-om (Hrvatska udruga radija i novina) s ciljem promicanja zajedničkih interesa u smislu promocije domaće glazbe i njene veće zastupljenosti u medijskom prostoru. Na istu temu pokrenuli smo i razgovore s Ministarstvom kulture te drugim ključnim institucijama i srodnim organizacijama. 

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2014. godinu

Transparentnost je jedna od osnovnih pozicija od kojih kreće poslovanje ZAPRAF-a i upravo će samostalno prikupljanje i obrada podataka učiniti naš posao još efikasnijim i transparentnijim.

Važna je novost u tekućoj godini objedinjavanje HDU i ZAPRAF baze koje je omogućilo kvalitetniji uvid u podatke o snimkama i lakši pristup svim korisnicima. Nova baza omogućava i lakšu isporuku potrebnih datoteka prema vanjskim partnerima kao što su Državni zavod za statistiku, HDS ZAMP,  Played, digitalni servisi i drugi, kao i niz korisnih alata koji olakšavaju posao diskografima.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2013. godinu

Veseli nas činjenica da je ZAPRAF, usprkos izazovima u ukupnom gospodarskom i društvenom okruženju i u 2013. godini nastavio sa pozitivnim financijskim rezultatima te intenzivnim aktivnostima na razvoju i unapređenju sustava kolektivne zaštite proizvođača fonograma u cjelini, kao i unapređenju vlastite djelatnosti.

U tom kontekstu, ističe se konstantni rad na unapređenju funkcionalnosti i iskoristivosti ZAPRAF baze čime se želi ostvariti veća iskorištenost informacija o fonogramima sa pripadajućim metapodacima, bolja komunickacija među sudionicima sustava te učinkovitost radnog procesa, u čemu smo u velikoj mjeri i uspjeli.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2012. godinu

“Drugo po redu – Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2012. godinu predstavlja presjek uspješnog i prije svega stabilnog poslovanja ZAPRAF-a. Zadržali smo svoju poziciju, a svakodnevnim zalaganjem unaprijedili postojeće poslovanje te osmislili razvoj novih projekata koji će jamčiti ostvarenje naše zajedničke vizije.

Ono što bih htio naglasiti u ovoj uvodnoj riječi, u ime diskografa i glazbene industrije uopće, svakako jest dolazak prvog legalnog digitalnog servisa u Hrvatsku. Na taj način, omogućen je jednostavan pristup širokom opusu glazbenog repertoara – kako stranog tako i domaćeg. S obzirom na brzi tehnološki napredak i digitalizaciju vjerujem da možemo očekivati daljnje širenje ovog tržišta i ponudu digitalnih servisa,” – Želimir Babogredac,
predsjednik ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2011. godinu

“Kao predsjednik Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a zadovoljan sam što u ovom izvještaju pokazujemo poslovne rezultate industrije koja je još uvijek ključna i životno važna – kako za investitore u glazbu tako i za talente u glazbi,” Želimir Babogredac, predsjednik ZAPRAF-a.

Od 2000. godine, pa do danas, ZAPRAF bilježi konstantan porast prikupljenih naknada te iznosa raspodijeljenih svojim davateljima punomoći. Postignuti rezultati su se svih ovih godina uvijek svrstavali u sam svjetski vrh, prema objektivnim parametrima po kojima krovna Svjetska organizacija proizvođača fonograma IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) prati uspješnost pojedine organizacije.

IMPRESSUM

ZAPRAF

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada
fonogramskih prava

Ulica kneza Borne 5

10000 ZAGREB

Hrvatska – Croatia

KONTAKT

E-mail: zapraf@zapraf.hr

Tel: +385 1 3668 194

Fax: +385 1 3668 072