Godišnja izvješća

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2022. godinu

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) objavila je Godišnje izvješće za 2022. godinu. Ovime je ZAPRAF nastavio s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Osobito mi je zadovoljstvo istaknuti kako je godina iza nas bila rekordna kada govorimo o prikupljenim naknadama od kolektivnih prava za proizvođače fonograma“, riječi su Želimira Babogredca, predsjednika ZAPRAF-a, koji je dodao da je “i 2022. godina pokazala visoku razinu kvalitetne i aktivne zaštite prava proizvođača fonograma, ne samo gledajući financijske rezultate, već i sve ostale aktivnosti koje Udruga provodi. Tu se svakako ističe izuzetna angažiranost Udruge glede primjene novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi, organiziranje radionica s aktualnim temama za proizvođače fonograma, konstantan rad na digitalnoj bazi podataka ZAPRAF-a te razvijanje novih suradnji kao što je ona s Hrvatskim društvom skladatelja – ZAMP-om vezana uz razmjenu metapodataka o snimkama i autorima, a kako bi nositelji prava s digitalnih servisa dobivali veće naknade i još transparentnije podatke o korištenju njihovih djela.

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata sadrži i presjek svih aktivnosti u 2022. godini. Pored ZAPRAF-a, mogu se pronaći i informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić izjavila je: “ZAPRAF je u 2022. godini dobio i novo, dopunjeno Rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava proizvođača fonograma u Republici Hrvatskoj, a koje je posljedica donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i dobivanja novih prava koja se kolektivno ostvaruju za proizvođače fonograma. Slijedom toga, bilo je potrebno ažurirati i punomoći ZAPRAF-a koje su dane na potpisivanje našim nositeljima prava. Uz navedeno, glavnina naših aktivnosti i dalje se odnosila na organiziranje raznih stručnih skupova i radionica glede praktične primjene pojedinih odredbi novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a koje su sportne za cjelokupnu glazbenu industriju i daljnja ulaganja u glazbu. Podržavali smo i brojne aktivnosti Hrvatske diskografske udruge, ali i svih naših članova koji nam daju svesrdnu podršku u našim nastojanjima da uvijek idemo korak dalje u prikupljanju naknada i zaštiti prava proizvođača fonograma.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2021. godinu

Prošla, 2021. godina pokazala je svu kreativnost glazbene industrije, te me posebno veseli što poslovni procesi niti u jednom trenutku nisu stali, bez obzira na i dalje prisutnu pandemiju Covida. To pokazuje i broj prijava novih snimaka i izdanja u ZAPRAF bazi, ukupno 1008 singlova te 336 albuma, a dodatan zamah glazbenoj industriji svakako daju i pozitivni financijski rezultati ostvareni u 2021. godini.“ rekao je prilikom objave Godišnjeg izvješća Želimir Babogredac, predsjednik udruge.

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) nastavlja s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici  i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić izjavila je: „U 2021. godini svi smo se morali i dalje prilagođavati novoj stvarnosti uzrokovanoj pandemijom. Kao ZAPRAF, nastavili smo napredovati uzimajući u obzir zacrtane ciljeve i realizirane projekte. Najvažniji od njih svakako je potpisivanje novog Ugovora s Hrvatskom radiotelevizijom, kojoj smo pored samih snimaka, sada omogućili i preuzimanje videospotova iz ZAPRAF digitalne baze podataka i glazbenog sadržaja.“

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata sadrži i presjek svih aktivnosti u 2021. godini. Pored ZAPRAF-a, tu se mogu naći i zanimljive informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2020. godinu

”Dugo vremena nismo imali izazovniju godinu u poslovnom smislu. Našli smo se zatečeni okolnostima koje nismo mogli predvidjeti niti planirati. Stoga su i sve poslovne aktivnosti u 2020. godini bile pune izazova i novih okolnosti kojima se glazbeni sektor morao prilagođavati svakodnevno. Brzina reakcije i spremnost na promjene bile su ključ uspjeha naših članova u prilagodbi na nove uvjete poslovanja.

Godina na izmaku pokazala je svu kreativnost glazbene industrije, dok je s poslovnog gledišta primarni cilj bio ne zaustaviti poslovne procese, osigurati likvidnost te zadržati radne pozicije. U tome smo i uspjeli kroz brojne aktivnosti udruge, odnosno naših članova”, rekao je Želimir Babogredac, predsjednik ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2019. godinu

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) nastavlja s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici, ali i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata za 2018. godinu, sadrži i presjek svih aktivnosti u 2019. godini. Pored ZAPRAF-a, tu se mogu naći i zanimljive informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2018. godinu

“Još jedna uspješna diskografska godina je iza nas, prepuna aktualnosti u glazbenoj industriji u kojoj je i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF, kao i svake godine, provela brojne aktivnosti. Sve smo ih vrijedno saželi u Godišnjem izvješću koje stoji pred Vama,” Želimir Babogredac, predsjednik ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2016. godinu

“Iznimno mi je zadovoljstvo predstaviti ovogodišnje izvješće s obzirom na financijske i poslovne rezultate ZAPRAF-a u 2016. godini. S ponosom ističem kako je godina iza nas najuspješnija financijska godina ZAPRAF-a u kolektivnom ostvarivanju prava proizvođača fonograma od osnutka udruge,” – Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2015. godinu

U 2015. godini učinili smo značajne iskorake u smislu suradnje s ključnim partnerima te smo tako u stalnim razgovorima s Hrvatskom radiotelevizijom, s kojom je pri kraju završetak dostave digitalizirane baze snimaka ZAPRAFa. Također, potpisali smo Sporazum o suradnji s HURIN-om (Hrvatska udruga radija i novina) s ciljem promicanja zajedničkih interesa u smislu promocije domaće glazbe i njene veće zastupljenosti u medijskom prostoru. Na istu temu pokrenuli smo i razgovore s Ministarstvom kulture te drugim ključnim institucijama i srodnim organizacijama. 

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2014. godinu

Transparentnost je jedna od osnovnih pozicija od kojih kreće poslovanje ZAPRAF-a i upravo će samostalno prikupljanje i obrada podataka učiniti naš posao još efikasnijim i transparentnijim.

Važna je novost u tekućoj godini objedinjavanje HDU i ZAPRAF baze koje je omogućilo kvalitetniji uvid u podatke o snimkama i lakši pristup svim korisnicima. Nova baza omogućava i lakšu isporuku potrebnih datoteka prema vanjskim partnerima kao što su Državni zavod za statistiku, HDS ZAMP,  Played, digitalni servisi i drugi, kao i niz korisnih alata koji olakšavaju posao diskografima.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2013. godinu

Veseli nas činjenica da je ZAPRAF, usprkos izazovima u ukupnom gospodarskom i društvenom okruženju i u 2013. godini nastavio sa pozitivnim financijskim rezultatima te intenzivnim aktivnostima na razvoju i unapređenju sustava kolektivne zaštite proizvođača fonograma u cjelini, kao i unapređenju vlastite djelatnosti.

U tom kontekstu, ističe se konstantni rad na unapređenju funkcionalnosti i iskoristivosti ZAPRAF baze čime se želi ostvariti veća iskorištenost informacija o fonogramima sa pripadajućim metapodacima, bolja komunickacija među sudionicima sustava te učinkovitost radnog procesa, u čemu smo u velikoj mjeri i uspjeli.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2012. godinu

“Drugo po redu – Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2012. godinu predstavlja presjek uspješnog i prije svega stabilnog poslovanja ZAPRAF-a. Zadržali smo svoju poziciju, a svakodnevnim zalaganjem unaprijedili postojeće poslovanje te osmislili razvoj novih projekata koji će jamčiti ostvarenje naše zajedničke vizije.

Ono što bih htio naglasiti u ovoj uvodnoj riječi, u ime diskografa i glazbene industrije uopće, svakako jest dolazak prvog legalnog digitalnog servisa u Hrvatsku. Na taj način, omogućen je jednostavan pristup širokom opusu glazbenog repertoara – kako stranog tako i domaćeg. S obzirom na brzi tehnološki napredak i digitalizaciju vjerujem da možemo očekivati daljnje širenje ovog tržišta i ponudu digitalnih servisa,” – Želimir Babogredac,
predsjednik ZAPRAF-a.

Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2011. godinu

“Kao predsjednik Hrvatske diskografske udruge i ZAPRAF-a zadovoljan sam što u ovom izvještaju pokazujemo poslovne rezultate industrije koja je još uvijek ključna i životno važna – kako za investitore u glazbu tako i za talente u glazbi,” Želimir Babogredac, predsjednik ZAPRAF-a.

Od 2000. godine, pa do danas, ZAPRAF bilježi konstantan porast prikupljenih naknada te iznosa raspodijeljenih svojim davateljima punomoći. Postignuti rezultati su se svih ovih godina uvijek svrstavali u sam svjetski vrh, prema objektivnim parametrima po kojima krovna Svjetska organizacija proizvođača fonograma IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) prati uspješnost pojedine organizacije.

IMPRESSUM

ZAPRAF

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada
fonogramskih prava

Ulica kneza Borne 5

10000 ZAGREB

Hrvatska – Croatia

KONTAKT

E-mail: zapraf@zapraf.hr

Tel: +385 1 3668 194

Fax: +385 1 3668 072