DIREKTIVA O UMJETNOJ INTELIGENCIJI OBJAVLJENA U SLUŽBENOM GLASILU EU

Trenutno pregledavate DIREKTIVA O UMJETNOJ INTELIGENCIJI OBJAVLJENA U SLUŽBENOM GLASILU EU
  • Kategorija objave:News

Konačni tekst Direktive Europske unije o umjetnoj inteligenciji (AI Act), usvojen na sjednici Europskog parlamenta u ožujku 2024., objavljen je u službenom glasilu Europske unije te će službeno stupiti na snagu 1. kolovoza.

AI Act pruža nove alate nositeljima prava za ostvarivanje svojih postojećih prava u kontekstu tehnologija umjetne inteligencije. Uvodi obveze za pružatelje AI opće namjene (GPAI) kako bi se učinio dostupnim dovoljno detaljan sažetak sadržaja koji se koristi za obučavanje njihovih modela i kako bi pokazali da su uspostavili politike za usklađivanje sa zakonom EU o autorskim pravima, bez obzira na to gdje su modeli razvijeni.

Obveze AI Acta počet će s primjenom u različitim fazama:

  • Obveze za modele umjetne inteligencije opće namjene (GPAI) da čuvaju i otkrivaju dovoljno detaljne sažetke sadržaja koji se koristi za obuku AI modela primjenjivat će se tek od 2. kolovoza 2025. za nove modele i od 2. kolovoza 2027. za modele koji su stavljeni na tržište ili u upotrebu prije 2. kolovoza 2024.
  • Obveze pružatelja (npr. programera) sustava umjetne inteligencije da “označe” i učine “otkrivenim” sintetički sadržaj koji generira ili manipulira njihov sustav primjenjivat će se od 2. kolovoza 2026.
  • Obveze implementatora (npr. poslovnih korisnika) sustava umjetne inteligencije koji generiraju ili manipuliraju sadržajem koji predstavlja lažiranje (deep fake) da otkriju da je sadržaj umjetno generiran ili manipuliran također će se primjenjivati ​​od 2. kolovoza 2026.

Pozitivni aspekti Direktive o AI jesu:

  • da je ovo potvrda da pružatelji GPAI modela moraju dobiti odobrenje od nositelja prava ako žele provoditi rudarenje teksta i podataka nad sadržajem zaštićenim autorskim pravom (podliježe iznimkama EU-a, npr. kada je pristupljeno sadržaju za rudarenje teksta i podataka na zakonit način, a nositelj prava nije pridržao svoja prava).
  • da postoji obveza pružatelja GPAI modela da čuvaju detaljnu tehničku dokumentaciju koja se odnosi na razvoj modela i učiniti dostupnim dovoljno detaljan sažetak sadržaja koji se koristi za obuku AI modela – kako bi se olakšalo stranama s legitimnim interesima, uključujući nositelje autorskih prava, da ostvaruju i provode svoja prava prema pravu Europske unije.
  • da pružatelji modela GPAI imaju obvezu da uspostave proceduru radi usklađivanja s regulativom EU-a o autorskom pravu, bez obzira na to gdje su pribavili podatke ili gdje su se obučavali i razvijali AI modele kako bi se osigurali jednaki uvjeti među pružateljima GPAI modela gdje pružatelj ne može steći konkurentsku prednost u EU primjenom nižih standarda autorskog prava od onih predviđenih u EU.
  • da postoji obveza označavanja lažiranja (deep fakes) i sintetičkog sadržaja generiranog umjetnom inteligencijom.
  • da mora postojati opća primjena obveza iz AI Acta na pružatelje koji postavljaju GPAI model u Europskoj uniji, bez obzira na to jesu li ti pružatelji osnovani ili se nalaze unutar EU ili u nekoj trećoj zemlji

Međutim, Direktiva o AI još uvijek ima nedostatke poput:

  • datuma početka primjene obveza za GPAI modele (od 2. kolovoza 2025. za nove GPAI modele i od 2. kolovoza 2027. za “postojeće” GPAI modele).
  • nejasnoća oko obveza koje se odnose na transparentnost i uspostavljanje prakse kojih se treba pridržavati kako bi bili u skladu s pravilima EU o autorskom pravu primjenjuju se na modele umjetne inteligencije “opće namjene”, s time da opseg i širina uključenih modela i usluga nisu jasni.
  • razina detalja koja se mora objaviti u sažetku za obuku AI modela koju provode pružatelji GPAI modela je nejasna i o njoj će se žestoko raspravljati. Propisi o poslovnoj tajni također će se vjerojatno koristiti za ograničavanje propisane transparentnosti.

Sada su na redu države članice Europske unije koje bi trebale osigurati usklađenost s Direktivom Europske unije o AI te osigurati da je razina detalja objavljena u sažetku sadržaja koji se koristi za obuku od strane pružatelja modela GPAI dovoljna za ostvarivanje i provedbu prava.