AMERIČKA UDRUGA SNIMLJENE GLAZBE PODNIJELA TUŽBU PROTIV AI SUSTAVA ZA GENERIRANJE GLAZBE

Trenutno pregledavate AMERIČKA UDRUGA SNIMLJENE GLAZBE PODNIJELA TUŽBU PROTIV AI SUSTAVA ZA GENERIRANJE GLAZBE
[:hr]Chienba / Pixabay[:]
  • Kategorija objave:News

Američka udruga snimljene glazbe (RIAA), predvođena trima najvećim diskografskim kućama – Warner Music Group, Universal Music Group i Sony Music – u ponedjeljak 24. lipnja je podnijela tužbu protiv vodećih AI sustava za generiranje glazbe Suno i Udio za kršenje autorskih prava “u globalnim razmjerima”.

Tužba navodi kako su Suno i Udio nezakonito kopirali zvučne snimke izdavača kako bi obučili svoje AI modele za generiranje glazbe koja bi mogla “zasititi tržište strojno generiranim sadržajem koji će izravno konkurirati, pojeftiniti i naposljetku ugušiti izvorne zvučne snimke na kojima su [usluge] izgrađene.”

RIAA-ova tužba se sastoji od tri ključne točke: (1) izjave da su dvije tvrtke povrijedile zvučne snimke zaštićene autorskim pravima tužitelja; (2) zabrane tvrtkama da ubuduće krše zvučne snimke zaštićene autorskim pravima tužitelja; i (3) naknade štete za već počinjene povrede.

Izgradnja i rad [ovih usluga] na početku zahtijeva kopiranje i unos golemih količina podataka kako bi se ‘istrenirao’ softverski ‘model’ za generiranje rezultata“, objašnjavaju odvjetnici velikih izdavačkih kuća, a prenosi Billboard. “Za [ove usluge], ovaj proces je uključivao desetljećima vrijedno kopiranje najpopularnijih zvučnih zapisa na svijetu i zatim unos tih kopija [kako bi se] generirali rezultati koji oponašaju kvalitete izvornih ljudskih zvučnih snimaka.”

U izjavi o tužbama, izvršni direktor i predsjednik RIAA-e Mitch Glazier je kazao: “Glazbena zajednica prihvatila je umjetnu inteligenciju i već smo partneri i surađujemo s odgovornim programerima kako bismo izgradili održive alate umjetne inteligencije usredotočene na ljudsku kreativnost koji stavljaju na čelo umjetnike i tekstopisce. Ali možemo uspjeti samo ako su programeri voljni surađivati ​​s nama. Nelicencirane usluge kao što su Suno i Udio koje tvrde da je ‘pošteno’ kopirati životno djelo umjetnika i iskorištavati ga za vlastiti profit bez pristanka ili plaćanja unazađuju obećanje o istinski inovativnoj umjetnoj inteligenciji za sve nas.

Detaljnije o ovoj temi pročitajte na stranicama RIAA-a.