Dopis Ministarstvu kulture

Trenutno pregledavate Dopis Ministarstvu kulture

REZULTATI ANKETE O UTJECAJU EPIDEMIJE COVID-19 NA GLAZBENU INDUSTRIJU I POZIV NA POPUŠTANJE RESTRIKTIVNIH MJERA U GLAZBENOM SEKTORU

Slijedom rezultata zaprimljenih online ankete među članovima Hrvatske diskorgrafske udruge (HDU) i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF),  HDU i ZAPRAF poslali su dopis Ministarstvu kulture kako bi skrenuli pozornost na teško stanje glazbene industrije i predložili svoje korake za revitalizaciju glazbenog sektora. Dopis vam prenosimo u cijelosti, a ovim vam putem donosimo i Strategiju oporavka koju je izradila IMPALA, najveća europska udruga nezavisnih izdavača.

Poštovana ministrice Obuljen Koržinek,

ovim putem Vas obavještavamo kako su Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) proveli online anketu među svojim članovima, a kako bi dobili što egzaktniju sliku utjecaja epidemije Covid-19 i pratećih restriktivnih mjera na proizvođače fonograma, ali i na autore, glazbenike, izdavače, organizatore događanja, distributere i sve druge dionike glazbene industrije u Republici Hrvatskoj koji su izravno ili neizravno pretrpjeli određenu štetu kao posljedicu nastalih okolnosti.

Rezultati provedene ankete pokazali su da je čak pola ispitanika u ožujku 2020. zabilježilo najmanje 50% niže prihode u poslovanju, dok je njih 23% imalo od 30% do 50% manje prihoda u istom periodu. Samo u ožujku, taj gubitak kreće se i do 2.5 milijuna kuna, a predviđanja ispitanika nisu izrazito pozitivna s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i svijetu. Čak njih 64% očekuje najmanje 50% niže prihode u daljnjem poslovanju za 2020. godinu. Većina (87%) ispitanika upoznata je s mjerama Vlade Republike Hrvatske vezanim uz ublažavanje posljedica na gospodarstvo prouzrokovanim epidemijom COVID-19, a njih 59% koristi neku od dostupnih mjera za očuvanje svog poslovanja.

Na pitanje „Koje mjere bi sami predložili, a da vam se olakša poslovanje za vrijeme i nakon proteka epidemije COVID-19?,“ velik broj ispitanika predložio je otpis svih potraživanja od strane države za vrijeme trajanja pandemije, produljenje postojećih mjera do kraja 2020., financijsku pomoć strukovnih udruga i Ministarstva kulture, a ispitanici su spominjali i kreiranje fonda solidarnosti, povećanje obveznog praga emitiranja domaće glazbe na televizijskim i radijskim postajama i slično.

Najveće poteškoće ispitanicima (njih 50%) uzrokuje zabrana javnih nastupa i evenata zbog čega im je onemogućeno poslovanje u vidu organizacije koncerata i bookinga, uz brojne gubitke za otkazane i odgođene koncerte i događanja predviđena za 2020. godinu. Do sada smo u nekoliko dopisa koje smo od početka krize prouzrokovane epidemijom Covid-19 poslali na Vašu adresu predložili cijeli niz mjera kako bi se što je više moguće ublažio negativan utjecaj spomenutih nepredviđenih okolnosti na sve dionike glazbene industrije odnosno cjelokupni kreativni i kulturni sektor u Republici Hrvatskoj.

Očekujemo da će Ministarstvo kulture sa svoje strane predložiti i poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se što prije započela revitalizacija cjelokupnog glazbenog sektora. Kao prvi korak mislimo da je nužno da se što prije donese plan popuštanja restriktivnih mjera sa naglaskom na događanja na kojima se okuplja manji broj posjetitelja s obzirom da je u tim slučajevima rizik jednak kao u npr. dućanima, sredstvima javnog prijevoza i sl. kojima je rad dopušten. Plan bi nadalje trebao uključivati određenu dinamiku odnosno progresiju ublažavanja mjera kako bi dionici glazbene industrije, organizatori koncerata i sličnih događanja što prije dobili povratnu informaciju što ih i kada očekuje do kraja 2020. godine. Podršku glazbenom sektoru u ovom trenutku moguće je iskazati i kroz normativne aktivnosti, a koje bi polučile dugotrajni pozitivan učinak za cijelu domaću glazbenu industriju. Sukladno tome tražimo podršku Ministarstva kulture da se što prije donese novi Zakon o elektroničkim medijima, a kojim bi se prema postojećem Nacrtu uvele veće kvote za emitiranje hrvatske glazbe, a isto tako prvi puta predviđa tzv. ”prime time”.

Isto tako tražimo i što skorije donošenje novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, dosljednom implementacijom DSM Direktive kako bi se odgovarajuće uredilo i digitalno tržište glazbe, ponajprije s obzirom na platforme na koje korisnici učitavaju glazbeni sadržaj, poput YouTubea. Navedene normativne aktivnosti omogućile bi pravičniji povrat sredstava uloženih u autore, izvođače i fonograme i znatno pomogle što prijašnjem oporavku glazbene industrije. U privitku ovog dopisa dostavljamo Vam i infografiku kojom se na vrlo jasan način predlaže provođenje aktivnosti od strane države odnosno vas kao nadležnog ministarstva. Nadamo se da ćete prepoznati ovaj trenutak kao priliku da se glazbenom sektoru omogući postepeni oporavak u djelatnostima koje ne predstavljaju veći rizik od nekih već dopuštenih drugim subjektima na tržištu te uvažiti naš zahtjev, a ujedno Vas ljubazno molimo za povratnu informaciju.

Unaprijed zahvaljujemo.

S poštovanjem,
predsjednik HDU-a, Želimir Babogredac
direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić