Europski sud pravde potvrdio legalnost blokada pružatelja Internet usluga za piratske web stranice

Trenutno pregledavate Europski sud pravde potvrdio legalnost blokada pružatelja Internet usluga za piratske web stranice

cjeu-logo2

Europski sud pravde (CJEU) je donio odluku da pružatelji Internet usluga mogu legalno blokirati piratske stranice.

Presuda je donesena iz predmeta područja filmske industrije nakon što Austrijski operater Telekabel nije blokirao pristup web stranici kin.to – najvećoj piratskoj stranici za njemačko govorno područje, koja se može pohvaliti s 4 milijuna korisnika na dnevnoj bazi.

Kao dio slučaja Sud pravde bio je zamoljen da razjasni legalnost blokiranja web stranica, za što je utvrđeno da se radi o legalnom postupku.

Nekoliko blokada je izrečeno u više država, među njima je i najpoznatiji The Pirate Bay koji je blokiran u Velikoj Britaniji, Švedskoj, Argentini, Belgiji, Finskoj, Italiji, Nizozemskoj i Danskoj.

Međutim, neki pružatelji Internet usluga nevoljko su pristupili blokiranju web stranica. U lipnju prošle godine Irski UPC izjavio je „da pružatelji ne bi trebali, na dobrovoljnoj bazi, odlučivati što se može ili bi trebalo biti konzumirano od strane korisnika. Na vladi i na sudovima je, kao nadležnim tijelima, da donose odluke o takvim pitanjima“