HDS ZAMP odgađa izdavanje i slanje računa za glazbene licence

Trenutno pregledavate HDS ZAMP odgađa izdavanje i slanje računa za glazbene licence

Zbog stanja u vezi s korona virusom u Hrvatskoj, HDS ZAMP odgađa izdavanje i slanje računa za ožujak svim ugostiteljskim objektima, hotelima, restoranima, frizerskim salonima i drugim malim korisnicima.

U Hrvatskoj oko 40.000 poslovnih subjekata plaća licencu za korištenje glazbe, koja pokriva autorska i srodna prava za javno izvođenje. HDS ZAMP se, zajedno s kolegama iz izvođačke udruge HUZIP i diskografske udruge ZAPRAF, odlučuje na ovaj korak imajući u vidu izvanrednu situaciju koja se dramatično odrazila na poslovanje velikog broja poduzeća u zemlji,“
izjavio je Nenad Marčec, glavni direktor službe za zaštitu autorskih prava Hrvatskog društva skladatelja.

Mnogi ugostiteljski objekti, hoteli, restorani, trgovine i slični korisnici vide glazbu za svoje klijente, goste i zaposlenike kao jedan od načina unaprjeđenja poslovanja. U Hrvatskoj je situacija s urednim plaćanjem za ta prava iz godine u godinu sve bolja. To je vezano za sve uspješnije turističke sezone, ali i jačanje svijesti o važnosti intelektualnog vlasništva.
Ovih su dana trebali biti poslani računi za glazbene licence za ožujak, ali ovoj situaciji to će biti odgođeno.

Pozorno pratimo sve mjere za ublažavanje posljedica  na gospodarstvo zbog korona virusa  koje donosi Vlada RH. One će nam biti i smjernice pri budućim odlukama vezano za naknade za autorska prava. Trenutno je najvažnije da svi zajedno, u dobroj vjeri, pokažemo solidarnost i razumijevanje,“ kaže Marčec i dodaje: „Posljedice u primanjima ove će godine osjetiti svi, a prvi su ih osjetili glazbenici jer su već otkazani svi koncerti, festivali, priredbe i druga  javna događanja koja uključuju glazbu, što je veliki udar na egzistenciju svih koji od tog posla nastoje živjeti.“

Zato u HDS-u, HUZIP-u I ZAPRAF-u trenutno razmatramo učinkovite načine pomoći najugroženijima u glazbenoj branši, o čemu ćemo u najskorijem roku  obavijestiti sve članove. Ujedno, apeliramo i na Vladu:  „Članovima udruga, svim vlasnicima i nositeljima autorskih i srodnih prava za koje radimo, želimo poručiti da svakodnevno tražimo najbolje načine  kako bismo loše efekte ove situacije za njih pokušali koliko je moguće ublažiti. Molimo Vladu RH, i posebno Ministarstvo kulture da, u svojim mjerama za ublažavanje posljedica na poslovanje, posebnu pažnju obrate i na kulturni i kreativni sektor. On je, pokazalo se, teško pogođen ovom pandemijom. Velika  većina glazbenika, a posredno i njihovih obitelji, ostala je odjednom bez ikakvih prihoda. Zato se nadamo da će i nadležna ministarstva i Vlada RH, kod donošenja mjera za pomoć onima koji u ovom času imaju dramatične egzistencijalne probleme, predvidjeti i modele kojima će pomoći preživljavanju i ovog sektora.  Posebno treba obratiti pažnju na samozaposlene, u potpunosti izložene tržištu, a poslovno ovisne o jednokratnim ugovorima, koji su u ovim okolnostima više sile apsolutno svi raskinuti. Stavljamo se na raspolaganje da svojim radom, informacijama i poslovnim procesima pomognemo pri provođenju tih modela u djelo,“ zaključuju udruge za kolektivno ostvarivanje glazbenih autorskih i srodnih prava.

Potpisnici,

za HDS ZAMP: Nenad Marčec 
za HUZIP: Zvonimir Stanislav      
za ZAPRAF:  Maja Vidmar-Klarić