Hrvatska diskografska udruga najavljuje drugi ‘Mjesec glazbe u Zagrebu’

Trenutno pregledavate Hrvatska diskografska udruga najavljuje drugi ‘Mjesec glazbe u Zagrebu’

Hrvatska diskografska udruga (HDU), uz podršku najvećih hrvatskih diskografskih kuća te ZAPRAF-a – kolektivne organizacije za zaštitu prava proizvođača fonograma, i drugu godinu zaredom organizira Mjesec glazbe  u Zagrebu.

Ovogodišnja događanja u mjesecu travnju započinju nagradnim natječajem Upoznaj svoj idola kroz koji će ljubitelji domaće glazbe moći upoznati Tonyja CetinskogDavora Gopca te bend Pravila igre. Natječaj traje od 5. do 10. travnja, a svi zainteresirani mogu sudjelovati putem Facebook stranice Hrvatske diskografske udruge. U drugom dijelu mjeseca bit će objavljeno još jedno veliko glazbeno ime koje će obožavatelji moći upoznati. Također, u sklopu ove manifestacije, 13. travnja, bit će održana i edukacija o autorskom i srodnim pravima u zagrebačkoj IX. Gimnaziji gdje će uz predstavnike HDU-a i ZAPRAF-a, cure iz grupe Meritas pričati o važnosti legalnih načina slušanja glazbe za njih kao glazbenice.

U subotu, 21. travnja, obilježit će se i tradicionalni Dan prodavaonica ploča (Record store day). Tim povodom u glazbenim dućanima hrvatskih diskografa održat će se brojni glazbeni nastupi i druženja koja će pratiti prigodni popusti i posebna izdanja.

Mjesec glazbe u Zagrebu završit će uoči Svjetskog dana intelektualnog vlasništva predstavljanjem rezultata velikog istraživanja Hrvatske diskografske udruge o navikama slušanja glazbe u Hrvatskoj, prvog takvog sveobuhvatnog istraživanja u našoj zemlji. Nakon predstavljanja rezultata održat će se panel rasprava na ovu temu gdje će sudjelovati relevantni govornici iz domene zaštite autorskog i srodnih prava. Teme koje se, između ostalog, planiraju otvoriti ovim panelom su koliko poštivanje intelektualnog vlasništva te autorskog i srodnih prava može imati utjecaj na gospodarstvo Hrvatske te koliko je to zaista važna kulturna i gospodarska grana.

Predstavljanje rezultata i panel rasprava održat će 24. travnja u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca u prostorijama udruge na adresi Radnička cesta 52/1, 10000 Zagreb, s početkom u 10 sati. Predstavljanje će biti otvoreno kako za medije tako i za zainteresiranu javnost.

Imajući u vidu uspješnu prošlogodišnju manifestaciju, HDU očekuje da i ovogodišnje aktivnosti privući veliki broj zainteresiranih.