Hrvatski sabor usvojio izmjene Zakona o autorskom i srodnim pravima

Trenutno pregledavate Hrvatski sabor usvojio izmjene Zakona o autorskom i srodnim pravima

Zastupnici Hrvatskog sabora izglasali su proteklog tjedna izmjene i dopune Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Navedene izmjene dio su implementacije Direktive o kolektivnom ostvarivanju  autorskog prava i srodnih prava te izdavanju odobrenja za više državnih područja za prava na internetsko korištenje glazbenih djela na unutarnjem tržištu (tzv. CRM direktiva) kojoj je cilj usklađivanje zakonodavstva Republike Hrvatske sa zakonodavstvom Europske unije, primarno u smislu podizanja razine obvezujućih standarda u upravljanju organizacija za kolektivno ostvarivanje autorskih i srodnih prava, kao i razine transparentnosti i izvješćivanja o njihovom radu.

ZAPRAF kao kolektivna organizacija koja se bavi zaštitom, prikupljanjem i raspodjelom naknada od iskorištavanja fonogramskih prava morat će prilagoditi svoje interne akte u tom smislu i implementirati odredbe Direktive i novog Zakona u svoje poslovanje.

Uz veću transparentnost navedena Direktiva donosi i niz pozitivnih odredaba koje se odnose na poboljšanje i još kvalitetnije poslovanje kolektivnih organizacija u smislu pružanje bolje usluge nositeljima prava koje štite.