U Bruxellesu održan IFPI PRC sastanak

Trenutno pregledavate U Bruxellesu održan IFPI PRC sastanak
  • Kategorija objave:Arhiva vijesti

ifpi_logo_large

Dana 10. i 11. listopada 2013. godine u Bruxellesu je održan redovni PRC (Performance Rights Committee) sastanak, na kojem su kao predstavnice ZAPRAF-a sudjelovale Ivana Gustin, direktorica ZAPRAF-a i Maja Vidmar, pravna savjetnica ZAPRAF-a.

Sukladno izloženim podacima od strane IFPI-ja (International Federation of the Phonographic Industry) ukupna prikupljena naknada kolektivnih organizacija za 2012. godinu porasla je za 16,2 %, dok je raspodjela fonogramskih naknada porasla za 19,3%.

U odnosu na omjer raspodjele naknada fonogramskih prava i GDP-a Hrvatska zauzima vodeću poziciju. Također, ZAPRAF je u samom vrhu glede automatizirane raspodjele prihoda od elektroničkih medija.
Izložen je presjek aktivnosti u balkanskim zemljama s osvrtom na nedavno održanu Regionalnu konferenciju u Skopju, kao i plan daljnjih aktivnosti u zemljama gdje ne postoje kolektivne organizacije proizvođača fonograma (Bosna i Hercegovina, Crna Gora), odnosno u zemljama gdje sustav još nije profunkcionirao na kvalitetan način (Makedonija, Albanija, Kosovo)

Predstavnice Europske Komisije među kojima je bila i gđa. Maria Martin Prat, voditeljica odjela za autorsko pravo i srodna prava, predstavile su aktualne novine i prijedloge novih Direktiva koje se odnose na ovo područje prava.
Obrađene su i teme vezane za emitiranje, prikupljanje naknada od BTL-a, suradnju među kolektivnim organizacijama i novim inicijativama u području zaštite fonogramskih prava.