Kratka povijest IFPI-ja 1933.-2013.

Trenutno pregledavate Kratka povijest IFPI-ja 1933.-2013.
  • Kategorija objave:Arhiva vijesti

ifpi_logo_large

Povijest IFPI-ja (Krovna svjetska organizacija diskografa) počinje 1933. s jednim jednostavnim pitanjem: Jesmo li plaćeni za to?

Postavio ga je Sir Louis Sterling, poduzetnik rođen u New Yorku, koji je 1933. bio na čelu tvrtke Columbia Graphophone, jedne od dviju tvrtki koje čine Electronic and Musical Industries Ltd (EMI) sa sjedištem u blizini Londona. Jednog dana Sir Louis ušao je na sastanak EMI-ovih odvjetnika: “Jutros sam upalio radio. Čuo sam ih kako puštaju jednu od naših pjesama. Želim znati nešto: Jesmo li plaćeni za to?“

BBC u to doba nije plaćao naknadu za javno izvođenje glazbe, pa je Sir Sterling tražio mišljenje najboljeg odvjetnika za autorska prava, Sir Stafford Crippsa, čiji odgovor nije bio zadovoljavajući. Njegovo mišljenje je bilo kako diskografi nemaju pravo na naknadu, no mladi pravnik Brian Bramall, tada zaposlenik odjela za autorska prava Gramophone Company, mislio je drugačije.

Taj isti mladi pravnik kasnije je postao glavni direktor IFPI-ja dok nije otišao u mirovinu 1960. godine.

Sve o ljudima i počecima organizacije koja je pomogla da se reguliraju pravične naknade od autorskih prava i koja se prva suočila s borbom protiv piratizacije možete pronaći na linku ispod.

Povijest IFPI