Norveška se približava blokadi piratskih web stranica

Trenutno pregledavate Norveška se približava blokadi piratskih web stranica

the-pirate-bay-logo

Norveška bi se ubrzo mogla pridružiti brojnim europskim državama u blokiranju pristupa popularnoj web stranici The Pirate Bay i ostalim sličnim piratskim stranicama.

Norveška antipiratska grupa ima namjeru ovog ljeta pokrenuti postupak pred područnim sudom u Oslu koji bi natjerao lokalnog pružatelja internet usluge da blokira pristup stranicama koje ilegalno distribuiraju zaštićeni autorski sadržaj.

U razgovoru s Norveškim medijima anti-piratska grupa Rights Alliance kaže kako je Telenoru, vodećem pružatelju internet usluga, već dostavila popis stranica koje žele blokirati, no isto tako da ne očekuju kako će djelovati bez sudskog naloga. Iz Telenora je stigla i potvrda koja kaže kako neće „djelovati kao sud ili policija na zahtjeve treće strane koja želi da se piratske stranice blokiraju, nego samo na temelju sudske odluke.“

Nova legislativa u Norveškoj omogućuje pružateljima da blokiraju stranice ukoliko dobiju takvu naredbu od suda. U ovom slučaju Rights Alliance morat će dokazati da web stranice na listi krše zakon i da njihovi zločini imaju puno veću težinu ukoliko bi se kršenje slobode govora impliciralo blokiranjem stranica.

Odluka Norveškog suda očekuje se na jesen.