NOVA SURADNJA ZARPAFa I HRTa

Trenutno pregledavate NOVA SURADNJA ZARPAFa I HRTa

HRT-u omogućena isporuka glazbenih videospotova izravno iz ZAPRAF digitalne baze

Ovim putem obavještavaju se nositelji prava kako je između ZAPRAF-a (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava) i HRT-a (Hrvatska radiotelevizija) potpisan novi sporazum kao nastavak uspješne dugogodišnje suradnje.
Ovim sporazumom, ZAPRAF je omogućio HRT-u preuzimanje videospotova iz ZAPRAF digitalne baze podataka, koji se trenutno nalaze u arhivi. Dodatno, HRT-u će biti na raspolaganju i svi novi videospotovi koji će biti uneseni od strane proizvođača fonograma, a koje će HRT preuzimati na jednostavan način unutar ZAPRAF baze. HRT se obvezao takva izdanja obraditi i prilagoditi sustavima televizijskog emitiranja, a hrvatsku glazbu emitirat će i promovirati u skladu sa Zakonom o HRT-u i ugovornim obvezama.

Slijedom navedenog, svim proizvođačima fonograma, nositeljima prava omogućen je unos vlastitih videospotova u ZAPRAF digitalnu bazu kako bi isti bili dostupni HRT-u na preuzimanje i korištenje u njihovim programima.

Za lakši unos videospotova u ZAPRAF digitalnu bazu u nastavku dostavljamo detaljan opis postupka unosa:

-Kako bi unijeli videospot potrebno je prvo pronaći snimku na koju proizvođač fonograma želi vezati videospot (snimka mora biti prijavljena u bazu ZAPRAF-a)
-Spotovi moraju biti u formatu mp4 da bi se mogli uploadati.

Potrebno je napraviti sljedeće korake za unos:

1. U kategoriji snimke potrebno je pronaći snimku za unos te je potrebno kliknuti opciju Akcija – Naknadne izmjene

2. Nakon toga potrebno je odabrati vrstu snimke pod AV djelo – Audio&Video
3. Dodati ISRC za video ako ga imate (preskočite ako nemate kod za video)
4. Unosom spota trajanje videospota će se automatski ažurirati
5. Nakon toga potrebno je kliknuti Akcija – Upload video

Nakon završenog uploada videospota, sve će se automatski spremiti, te će nositelj prava dobiti potvrdnu poruku o uspješnom unosu videospota.

*Napomena – na popisu svih snimaka postoji filter gdje u svakom trenutku možete filtrirati snimke koje imaju i video zapis radi lakše evidencije

Podsjetimo, ZAPRAF i HRT su u 2017. godini već potpisali Sporazum o suradnji na području promicanja glazbene industrije kojim je na sličan način dogovorena isporuka fonograma (snimaka) koji se u praksi pokazao vrlo korisnim, kako za nositelje prava, tako i za HRT.
Ovaj nastavak suradnje odličan je pokazatelj kako nacionalni javni servis i glazbena industrija trebaju i mogu raditi na sve boljoj isporuci i dostupnosti glazbenog sadržaja, a sve u interesu svih dionika glazbene industrije.

Za sve dodatne informacije i pitanja na raspolaganju Vam stoji stručna služba ZAPRAF-a na broju telefona 01/3668-169 i na mailu kristijan.barabas@zapraf.hr