Obavijest korisnicima glazbe i nositeljima prava proizvođača fonograma

Trenutno pregledavate Obavijest korisnicima glazbe i nositeljima prava proizvođača fonograma

Zbog posebnog stanja u vezi s koronavirusom u Hrvatskoj, glazbene udruge HDS ZAMP, ZAPRAF i HUZIP donijele su sljedeće poslovne odluke koje se odnose na naredne tjedne i mjesece:

KORISNICI: ugostiteljski objekti, hoteli, obrti, teretane i sl.

Odgođeno je izdavanje i slanje računa za ožujak. Rokovi plaćanja se produžuju, a u sljedećim će se mjesecima rokovi i zaduženja uskladiti sa stabilizacijom poslovanja. Bitno je napomenuti da za razdoblje u kojem ne poslujete i ne koristite glazbena djela neće biti zaduženja niti obveze plaćanja naknade, ali i da će svi zaključeni godišnji ugovori za 2020. biti revidirani s povratkom i stabilizacijom normalnog poslovanja. 

Detaljnije očitovanje HDS ZAMP-a na ovu temu možete pronaći na http://www.zapraf.hr/hr/2020/03/17/hds-zamp-odgada-izdavanje-i-slanje-racuna-za-glazbene-licence

KORISNICI: lokalne radijske i TV postaje (HURIN, udruga Jadranskih radija, NUT…)

Glazbene udruge autora, izvođača i diskografa kao kriznu mjeru pomoći radijskim i TV postajama produljuju dospijeće računa za ožujak i sljedeće mjesece 2020. godine, za akontacije naknada za autorska i srodna prava, na 90 dana od dospijeća računa. Ova se odluka donosi do opoziva, o čemu će korisnici biti pravovremeno obaviješteni. 

Mjera odgode plaćanja donesena je kao prva hitna mjera kako bi se radijskim nakladnicima osiguralo neplaćanje HDS ZAMP-u iduća tri mjeseca kao korektna partnerska mjera koja u konačnici ide u cijelosti na teret glazbene industrije. Planirano izdavanje računa za travanj očekuje se tek početkom svibnja. 

NOSITELJI PRAVA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA:

ZAPRAF i Hrvatska diskografska udruga aktivno djeluju prema svim državnim tijelima i institucijama kako bi se skrenula pozornost na ogromne gubitke koje zbog koronavirusa trpi glazbeni sektor. Važne zdravstvene i sigurnosne mjera dovele su do otkazivanja glazbenih događanja poput koncerata, radionica, konferencija, festivala, glazbene produkcije i još mnogo toga. Ekonomske i socijalne posljedice svega ovoga negativno utječu na cjelokupnu glazbenu industriju u Republici Hrvatskoj koja se sastoji od mnogo malih i srednjih poduzeća i širokog spektra samozaposlenih glazbenika koji bi se mogli suočiti s ozbiljnim prijetnjama njihovom postojanju i opstanku. Nadalje, financijski nedostaci koji se sada pojavljuju vodit će nedostatku mogućnosti ulaganja u buduće projekte, a time će nastatii dugoročne nesagledive posljedice. 

S obzirom na sve navedeno, prema Ministarstvu kulture i ostalim nadležnim institucijama uputili smo cijeli niz prijedloga koji idu u smjeru kako očuvanja radnih mjesta u glazbenoj industriji, tako i očuvanja glazbene industrije kao takve. Nadamo se da će velika većina prijedloga biti i prihvaćena!

Kad je riječ o isplati naknada od iskorištavanja prava proizvođača fonograma, ovim Vas putem obavještavamo kako su u tijeku sve obrade podataka o korištenim snimkama koje su pristigle sa strane radijskih i televizijskih postaja te da će godišnja raspodjela naknada, kao što je i uobičajeno, biti izvršena u mjesecu lipnju. 

Također, razmatraju se i druge mjere pomoći proizvođačima fonograma, o čemu ćete biti pravovremeno obaviješteni. 

Za sva dodatna pitanja za Vas smo dostupni telefonom ili elektroničkom poštom na adresi zapraf@zapraf.hr 

Ostanite dobro i pozitivni, nadamo se što bržoj normalizaciji života i poslovanja!

Stručna služba ZAPRAF-a