Objavljeno Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2016. godinu

Trenutno pregledavate Objavljeno Godišnje izvješće ZAPRAF-a za 2016. godinu
  • Kategorija objave:Arhiva vijesti

Već šestu godinu zaredom udruga ZAPRAF u prosincu objavljuje svoje godišnje izvješće koje, uz fizičko izdanje, objavljuje i na svojoj službenoj web stranici.

U protekloj godini informatička služba ZAPRAF-a prikupila je podatke o korištenju snimaka od ukupno 186 nacionalnih, regionalnih i lokalnih radijskih i televizijskih postaja u Republici Hrvatskoj. Pritom je zabilježeno preko 16 milijuna emitiranja snimaka, a broj jedinstvenih snimaka koje su se koristile u 2016. godini iznosi 170 150.

Raspodjela naknada se, kao i prethodnih godina temeljila na kriteriju stvarnog korištenja snimke, odnosno u raspodjelu naknada ušle su sve snimke koje su se koristile i koje su prijavljene kao emitirane od strane korisnika predmeta zaštite.

Što se tiče financijskih rezultata ZAPRAF-a u 2016. godini i dalje se nastavlja trend porasta ukupno prikupljenih naknada, te je tako za 2016. godinu zabilježen rast u iznosu od 5,40%.

Navedeni podaci rezultat su, između ostalog, stabilnog sustava ostvarivanja kolektivne zaštite autorskog i srodnih prava u Republici Hrvatskoj, kao i rada cijelog tima ljudi, kako ureda tako i vanjskih suradnika ZAPRAF-a, koji su se i u prethodnoj godini rukovodili načelima efikasnosti, transparentnosti, dobrih poslovnih običaja i smjernica IFPI-ja (Svjetske diskografske organizacije).

“Našim nositeljima prava isplatili smo i prve prikupljene naknade iz inozemstva, a temeljem sklopljenog bilateralnog ugovora sa britanskom kolektivnom organizacijom – PPL, a u 2016. godini nastavili smo i sa uspješnim provođenjem smjernica IFPI-ja glede troškova operativnog poslovanja kolektivne organizacije. Tako su troškovi ostvarivanja prava proizvođača fonograma i rada ureda u prethodnoj godini smanjeni za 8,37%.

Priznanje Svjetske diskografske organizacije (IFPI) dobili smo i pozivom za predstavljanje nove baze podataka i distribucijskih pravila ZAPRAF-a na sastanku kolektivnih organizacija održanom ove godine u Sofiji, gdje je rečeno da je upravo naš model poslovanja na vrlo visokoj razini te da su trenutno jedini napredniji informatički sustavi oni kolektivnih organizacija  u Njemačkoj i Velikoj Britaniji”, ističe direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar.

“Iz godine u godinu ZAPRAF provodi sve više aktivnosti, aktivno radi na osiguravanju kvalitetnije zaštite svojim nositeljima prava, surađuje s državnim institucijama, dostavlja precizna izvješća o raspodjeli, a upravo te činjenice daju mi za pravo da u budućnost i godinu koja je pred nama gledam s optimizmom. Vjerujem da jednako tako radom ZAPRAF-a mogu biti zadovoljni i svi članovi i davatelji punomoći čija prava štitimo“, zaključuje predsjednik ZAPRAF-a Želimir Babogredac.

Cjelokupno godišnje izvješće pogledajte na linku:

http://www.zapraf.hr/wp-content/uploads/2016/09/Godisnje-izvjesce-2016.pdf