Održan Okrugli stol „Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba“

Trenutno pregledavate Održan Okrugli stol „Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba“
  • Kategorija objave:Arhiva vijesti

okrugli_

U okviru Nacionalne kampanja o rizicima kupovine krivotvorenih i piratskih proizvoda putem Interneta „Ne kupujte mačka u vreći!“ u organizaciji nadležnih tijela državne uprave i organizacija koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva, 14. prosinca 2016. u prostorijama Kuće Europe u Zagrebu održan je okrugli stol „Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba”.

Tijekom predstavljanje studije o ilegalnom preuzimanju glazbenih sadržaja s Interneta, Anita Glavaš iz Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava – ZAPRAF istaknula je da „prema podacima koje donosi međunarodna agencija MUSO koja prati sve vrste online piratstva u svijetu Hrvatska je 57. zemlja u svijetu s 26,57 posjeta piratskim stranicama po Internet korisniku u godini dana. Najpopularniji načini pristupanja ilegalnim glazbenim sadržajima u Hrvatskoj su javni torrenti koje koristi više od 59,70% korisnika, slijede YouTube ripping, streaming, web download i privatni torrenti.“

Ana Rački Marinković zamjenica ravnateljice Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo predstavila je rezultate studija EUIPO-a i OECD-a koje pokazuju da su razmjeri trgovine krivotvorenim i piratskom robom u 2013. godini dosegli 2,5% ukupne svjetske trgovine odnosno 338 milijarde EUR pri čemu sve više raste udio malih pošiljka kao posljedica porasta kupnje krivotvorene i piratske robe putem Interneta. Do sada je kroz studije EUIPO-a praćen ekonomski učinak krivotvorenja i piratstva u 9 industrijskih sektora kojima se pokazuje da se na tržištu EU svake godine izgubi više od 48 milijardi EUR odnosno 7,4% ukupnih prihoda od prodaje u tih devet sektora, kao i dodatnih 35 milijardi EUR zbog neizravnih gubitaka u povezanim sektorima. Time se izravno gubi gotovo 500 000 radnih mjesta, te dodatno 290 000 radnih mjesta u povezanim područjima gospodarstva EU-a. Gubitak proračuna u vidu izgubljenog porezan na dobit, PDV-a i trošarina iznosi 14,3 milijarde EUR. Procjenjuje se da se u Republici Hrvatskoj kao posljedica krivotvorenja izravno gubi 261 milijun EUR odnosno 8,9% prodaje u tim sektorima što čini više od 4 200 radnih mjesta. “Potrošači često percipiraju kupnju krivotvorina kao isplativu i pametnu kupnju, nesvjesni rizika povezanih sa kupnjom takvih proizvoda te širih ekonomskih posljedica krivotvorenja zbog čega treba jačati razinu svijesti potrošača i pokušati utjecati na njihove odluke o kupnji kako bi se smanjila potražnja za krivotvorenom i piratskom robom“, zaključila je gđa Rački Marinković.

Okrugli stol organizirala su nadležna tijela državne uprave i organizacije koje sudjeluju u mehanizmu koordinacije za provedbu prava intelektualnog vlasništva odnosno Državni zavod za intelektualno vlasništvo, Carinska uprava Ministarstva financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta – Europski potrošački centar Hrvatska, HALMED kao i udruge nositelja prava intelektualnog vlasništva HDS ZAMP, BOA, APAW, ZAPRAF, HUZIP, te druge institucije i organizacije uključene u nacionalnu koordinaciju provedbe prava intelektualnog vlasništva.

Primarni cilj Okruglog stola „Krivotvorine i piratstvo – izazovi digitalnog doba“ jest putem recentnih informacija i predstavljanjem slučajeva iz prakse podići razinu svijesti građana o piratskim i krivotvorenim proizvodima koji se na internetu prodaju kao originalni proizvodi, upoznati ih sa svim pravnim, financijskim i zdravstvenim rizicima i mogućim štetnim posljedicama takve kupovine te ih informirati kako se zaštititi od kupovine takvih proizvoda. Nadalje, važnost ovog događanja je i u razmjeni informacija i iskustava o navedenoj problematici među stručnom javnosti u cilju daljnjeg razvoja sustava provedbe prava intelektualnog vlasništva.