ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA ZAPRAF-A

Trenutno pregledavate ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA ZAPRAF-A

Jučer, 8. lipnja 2021., održana je redovna godišnja skupština predstavnika ZAPRAF-a u prostorijama Hotela As u Zagrebu.

Skupštini je  prisustvovala većina redovnih članova ZAPRAF-a, a istom je predsjedavao predsjednik ZAPRAF-a  Želimir Babogredac. Direktorica ZAPRAF-a, Maja Vidmar Klarić, podnijela je izvješće o radu i financijskom poslovanju ZAPRAF-a u 2020. godini. Uz navedeno, predstavljen je plan rada i financijski plan za sljedeće razdoblje.

Sva izvješća jednoglasno su usvojena, čime su članovi potvrdili zadovoljstvo načinom rada ZAPRAF-a i vođenjem udruge.

Mladen Milić predstavio je izvještaj Nadzornog odbora za prethodno razdoblje, a za članove Nadzornog odbora za sljedeće razdoblje izabrani su Mirjana Matić, Zrinko Tutić i Šima Jovanovac.

Proizvođači fonograma bili su usprkos krizi vrlo aktivni u 2020. godini te je ukupno prijavljeno 7402 fonograma odnosno 360 izdanja. Broj davatelja punomoći ZAPRAF-u povećan je za 41 u odnosu na 2019. godinu (15,95%) te iznosi 313. ZAPRAF-ova informatička služba obradila je gotovo 17 milijuna zapisa sa 174 radijske i televizijske postaje, a ukupan broj jedinstvenih korištenih snimaka u 2020. godini iznosio je 335 868. U 2020. godini prijavljeno je i obrađeno 10, 2 milijuna inozemnih snimaka te 175 545 domaćih snimaka.

Ukupno je u 2020. godini prikupljeno oko 16% manje naknada u odnosu na prošlu godinu, a posljedica toga su izvanredne okolnosti uzrokovane pandemijom virusa COVID-19 te posljedično uvođenja potpunog lockdowna u travnju te smanjenih poslovnih aktivnosti i prihoda od najveće kategorije korisnika – generalnih korisnika – za koje naknade se prikupljaju preko HDS ZAMP-a. Praksom isplate mjesečnih odnosno kvartalnih akontacijskih rata nositeljima prava, nastavljena je politika dobrog upravljanja sredstvima, te isplata prikupljenih naknada u najkraćem mogućem roku.

Maja Vidmar Klarić navodi kako su prva predviđanja utjecaja COVID-19 krize na glazbenu industriju bila puno lošija i kako nositelji prava mogu biti zadovoljni ostvarenim rezultatima.

U 2020. godini zbog krize je osnovan i poseban ad hoc Fond za očuvanje i daljnji razvoj glazbene industrije u iznosu od 1.000.000,00 kn. Fond je osnovan kako bi se smanjio utjecaj pandemije COVID-19 na glazbenu industriju i poslovanje proizvođača fonograma, a njegova sredstva sastoje se od sredstava koje su bila namijenjena tzv. BTL Fondu.

Kao prioriteti za sljedeće razdoblje istaknuti su sljedeći: dovršetak nove nadogradnje ZAPRAF baze i edukacija zaposlenika diskografskih kuća o načinu korištenja i novim mogućnostima iste; primjena pooštrene procedure prijave fonograma u ZAPRAF bazu prilikom koje će prijavitelji morati garantirati da su podaci točni i da su sva prava regulirana, a ured ZAPRAF-a će biti u mogućnosti tražiti i ugovore kojima se to dokazuje; nastavit će se raditi na implementaciji DSM Direktive, tj. donošenju novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima; potpisivanje novih ugovora s NOVA TV i RTL-om, moguće i samostalno ukoliko HUZIP i dalje neće biti raspoloživ za pregovore o raspodjeli prikupljenih sredstava; održavanje stabilnim prihoda od postojećih korisnika i povećavanje istih koliko je to s obzirom na okolnosti moguće; nastavak suradnje s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo i ostalim državnim tijelima; nastavak suradnje s IFPI-jem i slanje svih potrebnih podataka na IFPI; PR aktivnosti.