PREDSTAVNICI ZAPRAF-a NA IFPI KONFERENCIJI KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA

Trenutno pregledavate PREDSTAVNICI ZAPRAF-a NA IFPI KONFERENCIJI KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA PROIZVOĐAČA FONOGRAMA
  • Kategorija objave:News

Dana 14. i 15. studenoga u Madridu je održana IFPI konferencija kolektivnih organizacija proizvođača fonograma, na kojima su sudjelovali i predstavnici Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF).

Prvi dan konferencije obuhvaćao je radionice na teme “Licenciranje glazbe” i “Sustavi baza podataka”, dok je drugi dan bio posvećen pregledu konačnih financijskih rezultata na tržištu glazbe.

Što se tiče financijskih rezultata na tržištu glazbe u 2022. godini, u protekloj godini prikupljeno je ukupno 2,366 milijuna eura od iskorištavanja prava proizvođača fonograma, što je rast od 9,4% u odnosu na prethodnu godinu. Najviše naknada prikupljeno je od prava javnog izvođenja (752 milijuna eura).

Ukupna distribucija naknada nositeljima prava iznosila je 993 milijuna eura, bilježeći pad od 1,3% u odnosu na prethodnu godinu, a najviše naknada isplaćeno je od prava emitiranja (583,4 milijuna eura). Radio je ostao ključnim izvorom prihoda za kolektivne organizacije, s napomenom da korisnici plaćaju male naknade u usporedbi s prihodima.

Prema projekcijama od strane kolektivnih organizacija, podaci ukazuju na predviđeni rast od 10,3% naknada od prava javnog izvođenja u 2023. godini.

Održano je i više prezentacija, među kojima ističemo njih tri na temu “Suradnja diskografa i izvođača u kolektivnom ostvarivanju prava”, “Kako i kada koristiti ACR za poboljšanje distribucije naknada od javnog izvođenja” i “AI i kolektivne organizacije”.

U sklopu prezentacije Suradnja diskografa i izvođača u kolektivnom ostvarivanju prava, predstavnici organizacija AGEDI (organizacija za kolektivno ostvarivanje prava za proizvođače fonograma) i AIE (organizacija za kolektivno ostvarivanje prava za izvođače) predstavili su sudionicima razvoj suradnje između diskografa i izvođača u procesu prikupljanja naknada od kolektivnih prava, istaknuvši sve pozitivne aspekte, izazove i rješenja koja su prošli tijekom svoje suradnje.

Tema prezentacije “Kako i kada koristiti ACR za poboljšanje distribucije naknada od javnog izvođenja” bila je razmjena iskustva u vezi s primjenom ACR sustava kako bi poboljšalo relevantnih podataka za prikupljanje naknada s osnove prava javnog izvođenja. Tijekom prezentacije “AI i kolektivne organizacije”, IFPI je dao naputke kolektivnim organizacijama kako postupati sa snimkama napravljenima uz pomoć umjetne inteligencije te kako prilagoditi interne propise u postupku i pravodobno reagirati.