RASPODJELA NAKNADA PROIZVOĐAČIMA FONOGRAMA U 2021.

Trenutno pregledavate RASPODJELA NAKNADA PROIZVOĐAČIMA FONOGRAMA U 2021.
  • Kategorija objave:News

Stručna služba ZAPRAF-a u lipnju 2022. završila je obradu podataka o korištenju fonograma u 2021. godini te je sukladno tome izvršen postupak isplate konačnih godišnjih obračuna naknada za sve nositelje prava.

Po uobičajenom modelu, raspodjela naknada se kao i prethodnih godina temeljila na kriteriju stvarnog korištenja snimke, odnosno u raspodjelu naknada ušle su sve snimke koje su se koristile i koje su prijavljene kao emitirane od strane korisnika predmeta zaštite.

Protekle godine ukupno je korišteno 305 416 pojedinačnih snimaka koje su se zbirno emitirale gotovo 17,5 milijuna puta, a posebno nas veseli činjenica da je postotak prepoznavanja izvještaja sa prijavljenim snimkama u ZAPRAF bazi na rekordnih 95% (preporuka Svjetske diskografske organizacije je da postotak prepoznavanja bude iznad 80%)

Proizvođači fonograma su u 2021. godini prijavili ukupno 1 077 singlova te 378 albuma. Trenutno štitimo preko 12 810 081 milijuna prijavljenih inozemnih fonograma te 180 758 domaćih fonograma. Najemitiranija domaća snimka i u 2021. godini bila je Mali krug velikih ljudi – Massimo  s 13 927 emitiranja, dok je najemitiranija inozemna snimka Save your tears – The Weeknd s 7 763 emitiranja.

Porast prihoda u odnosu na 2020. godinu je za 10,49% odnosno u nominalnom iznosu 3.281.454,27 kn. ZAPRAF je u 2021. godini u ime svojih članova i davatelja punomoći prikupio ukupno  34.564.045,08 kn. Predmetno povećanje pokazatelj je stabilnijeg oporavka sustava ostvarivanja kolektivne zaštite autorskog i srodnih prava u Republici Hrvatskoj.

Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a, ovom je prilikom izjavila: „U 2021. godini svi smo se morali i dalje prilagođavati situaciji uzrokovanoj pandemijom, no  usprkos otežanim uvjetima poslovanja bilježimo ukupan rast prikupljenih naknada u odnosu na 2020. godinu što je dobar pokazatelj oporavka industrije u uvjetima krize. Kao ZAPRAF, nastavili smo napredovati uzimajući u obzir zacrtane ciljeve i realizirane projekte. Najvažniji od njih svakako je potpisivanje novog Ugovora s Hrvatskom radiotelevizijom, kojoj smo pored samih snimaka, sada omogućili i preuzimanje videospotova iz ZAPRAF digitalne baze podataka i glazbenog sadržaja. Nadalje, donijeli smo novi Pravilnik za rad u bazi te smo paralelno s tim radili i na ažuriranju postojeće baze podataka, a sve kako bi ista bila što jednostavnija za korištenje našim članovima, radijskim i televizijskim postajama te kako bismo pratili svjetske trendove u tom segmentu.

Više informacija o raspodjeli naknada možete pronaći niže, u infografici.