RASPODJELA NAKNADA PROIZVOĐAČIMA FONOGRAMA U 2023. GODINI

Trenutno pregledavate RASPODJELA NAKNADA PROIZVOĐAČIMA FONOGRAMA U 2023. GODINI
  • Kategorija objave:News

Glavna odrednica poslovne godine iza nas stabilnost je poslovanja Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF). Trend dobrih financijskih rezultata iz prethodne dvije godine nastavio se i u 2023. godini, uz dodatan rast prihoda za nositelje prava proizvođača fonograma.

Tako su prihodi ZAPRAF-a u 2023. godini rasli za oko 7% u odnosu na 2022. godinu te iznose rekordnih 5.476.541,66 eura, a u raspodjelu naknada nositeljima prava za 2023. godinu ide gotovo 370.000 eura više nego u prošloj reparticijskoj godini.

Iz godine u godinu bilježimo i povećan interes novih davatelja punomoći čiji broj se popeo na 418 što potvrđuje raznolikost i mnogobrojnost onih koji ulažu u nastanak novih fonograma i glazbenih izdanja što nas kao udrugu svakako veseli. Proizvođači fonograma su u 2023. godini prijavili ukupno 1 101 singl te 362 albuma.

Najkorištenija domaća snimka u 2023. godini bila je, kao i u 2022. godini “Trebaš li me” Eni Jurišić i Matije Cveka u izdanju Aquarius Recordsa i Menarta, dok je kod inozemnog repertoara najkorištenija snimka bila “Flowers” – Miley Cyrus u izdanju Sony Musica.

Protekle godine ukupno je korišteno 301 788 pojedinačnih snimaka koje su se zbirno emitirale preko 18,1 milijun puta, a posebno nas veseli činjenica da je postotak prepoznavanja izvještaja s prijavljenim snimkama u ZAPRAF bazi i dalje na 95%.

U proteklom razdoblju svoje resurse nastavili smo usmjeravati i prema daljnjoj modernizaciji i unaprjeđenju vlastitih digitalnih baza podataka i informatičkih rješenja koji su u potpunosti usklađeni sa IFPI-jevim standardima glede obrade i isporuke podataka.

Sukladno internim aktima i uspostavljenim modelima raspodjele naknada, Stručna služba ZAPRAF-a završila je obradu podataka o korištenju fonograma u 2023. godini te je po uobičajenom modelu, raspodjela naknada obuhvaćala sve fonograme koji su se koristili u protekloj godini. Naknade nositeljima prava u izravnoj su vezi sa iskorištavanjem fonograma u njihovom vlasništvu od strane korisnika u Republici Hrvatskoj te primljenim izvještajima o korištenim snimkama.

Ključne podatke raspodjele naknada za 2023. godinu možete vidjeti i niže u infografici: