Raspodjela za 2019. godinu

Trenutno pregledavate Raspodjela za 2019. godinu

Stručna služba ZAPRAF-a u lipnju 2020. završila je obradu podataka o korištenju fonograma u 2019. godini.

Prošle godine proizvođači fonograma su u online aplikaciji ZAPRAF-a prijavili ukupno 6 579 novih fonograma odnosno 366 albuma i 902 singla. Ove brojke pokazuju kako je glazbena industrija sa svim kreativcima itekako aktivna što nas kao organizaciju koja štiti prava proizvođača fonograma izuzetno veseli.

Po već dobro uspostavljenom modelu, raspodjela naknada obuhvaćala je sve korištene snimke. Tako je naša informatička služba obradila gotovo 17 milijuna emitiranja snimaka, a ukupan broj jedinstvenih korištenih snimaka u 2019. godini iznosi 454 628. Najemitiranija domaća snimka bila je Petar Grašo – Voli me sa 11. 196 emitiranja, dok je najemitiranija inozemna snimka Calvin Harris, Rag’n’Bone Man – Giant sa 8. 437 izvođenja.

Kontinuirano raste i broj proizvođača fonograma kojima isplaćujemo naknadu, a ZAPRAF-ova baza snimaka trenutno broji preko 160 tisuća domaćih snimaka i preko 7 milijuna stranih snimaka. Upravo navedena činjenica razlog je stalnog ulaganja naše informatičke službe u najnovija tehnička rješenja, a kao potvrda dobrog rada svakako je uključivanje iste u uži izbor za projekte Svjetske diskografske organizacije (IFPI).

Porast prihoda u odnosu na 2018. godinu je za 5,58% odnosno u nominalnom iznosu 1.984.501,10 kn. Predmetno povećanje rezultat je stabilnog sustava ostvarivanja kolektivne zaštite autorskog i srodnih prava u Republici Hrvatskoj, kao i rada cijelog tima kolega iz ureda i vanjskih suradnika ZAPRAF-a, koji su se i u prethodnoj godini rukovodili načelima efikasnosti, transparentnosti, dobrih poslovnih običaja i smjernica IFPI-ja (Svjetske diskografske organizacije).

Maja Vidmar Klarić, direktorica ZAPRAF-a, ovom je prilikom izjavila: “Iza nas je još jedna dinamična reparticijska godina. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako smo sve izazove i aktivnosti uspješno savladali, i dapače, započeli brojne projekte za koje vjerujem da će prave rezultate tek pokazati u godinama koje su pred nama. Razloge za zadovoljstvo daju nam i financijski rezultati koji su iz godine u godinu sve bolji. Zahvaljujem svim kolegama i informatičkoj službi ZAPRAF-a koji su svojim radom i trudom doprinijeli da i ova raspodjela naknada protekne u najboljem redu.” 

Više informacija o raspodjeli naknada možete pronaći niže, u infografici.