Rezultati ankete o utjecaju epidemije COVID-19 na glazbenu industriju: ispitanici predviđaju velike gubitke

Trenutno pregledavate Rezultati ankete o utjecaju epidemije COVID-19 na glazbenu industriju: ispitanici predviđaju velike gubitke

Posljednja dva mjeseca epidemija COVID-19 iznimno je narušila javni, kulturni i društveni život, a ni glazbeni sektor nije izuzetak. Važne zdravstvene i sigurnosne mjere nadležnih institucija dovele su do otkazivanja svih glazbenih događanja poput koncerata, radionica, konferencija, festivala, glazbene produkcije i još mnogo toga. Ekonomske i socijalne posljedice ovih otkazivanja negativno utječe na uspješan glazbeni krajolik u Republici Hrvatskoj koji se sastoji od mnogo malih i srednjih poduzeća i širokog spektra samozaposlenih glazbenika koji bi se mogli suočiti s ozbiljnim prijetnjama njihovom postojanju i opstanku.

Trenutačni razvoj događaja ima znatne negativne posljedice za čitavu glazbenu industriju – prije svega za autore, glazbenike, izdavače, organizatore događanja i sl., ali ništa manje ne utječe ni na distributere i druge pružatelje usluga s kojima je glazbena industrija povezana.

Upravo iz tog razloga Hrvatska diskografska udruga (HDU) i Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) u periodu od 9. do 17. travnja provodile su online Anketu o utjecaju epidemije COVID-19 na glazbenu industriju.

Cilj ankete bio je prikupiti informacije o utjecaju spomenute epidemije koronavirusa na glazbenu industriju. Anketu je ispunio velik broj davatelja punomoći ZAPRAF-a, a rezultati omogućuju realan uvid u situaciju u ovoj domeni glazbene industrije.

Podaci prikupljeni anketom, kao što smo mogli i pretpostaviti, upućuju na veliku pogođenost glazbenog sektora negativnim učincima COVIDA-19. Čak pola ispitanika u ožujku 2020. zabilježilo je najmanje 50% niže prihode u poslovanju, dok je njih 23% imalo od 30% do 50% manje prihoda u istom periodu. Samo u ožujku, taj gubitak kreće se i do 2.5 milijuna kuna, a predviđanja ispitanika nisu izrazito pozitivna s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i svijetu. Čak njih 64% očekuje najmanje 50% niže prihode u daljnjem poslovanju za 2020. godinu.

Najveće poteškoće ispitanicima (njih 50%) uzrokuje zabrana javnih nastupa i evenata zbog čega im je onemogućeno poslovanje u vidu organizacije koncerata i bookinga, uz brojne gubitke za otkazane i odgođene koncerte i događanja predviđena za 2020. godinu.

Većina (87%) ispitanika upoznata je s mjerama Vlade Republike Hrvatske vezanim uz ublažavanje posljedica na gospodarstvo prouzrokovanim epidemijom COVID-19, a njih 59% koristi neku od dostupnih mjera za očuvanje svog poslovanja. Od tog broja, njih 69% koristi mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a 22% mjere Ministarstva financija – Porezne uprave. Njih 78% koristi konkretnu mjeru iznosa od 3.250,00 kuna mjesečno po zaposleniku koji radi u punom radnom vremenu.

Na pitanje „Koje mjere bi sami predložili, a da vam se olakša poslovanje za vrijeme i nakon proteka epidemije COVID-19?,“ velik broj ispitanika predložio je otpis svih potraživanja od strane države za vrijeme trajanja pandemije, produljenje postojećih mjera do kraja 2020., financijsku pomoć strukovnih udruga i Ministarstva kulture, a ispitanici su spominjali i kreiranje fonda solidarnosti, povećanje obveznog praga emitiranja domaće glazbe na televizijskim i radijskim postajama i slično.

Jedno je sigurno – glazbena je industrija u velikoj mjeri zahvaćena negativnim posljedicama na poslovanje, a pravi će se doseg krize zbrajati tek u predstojećem periodu.

Čitav popis pitanja i rezultata možete pronaći na sljedećoj poveznici: REZULTATI ANKETE O UTJECAJU EPIDEMIJE COVID-19 NA GLAZBENU INDUSTRIJU.