STUPIO NA SNAGU NOVI ZAKON O AUTORSKOM PRAVU I SRODNIM PRAVIMA

Trenutno pregledavate STUPIO NA SNAGU NOVI ZAKON O AUTORSKOM PRAVU I SRODNIM PRAVIMA

Novi Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima stupio je na snagu u petak 22. listopada 2021. godine, osam dana od objave u Narodnim novinama broj 111/2021.

Zakonom se implementira Direktiva o autorskom pravu i srodnim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu 2019/790 te Direktiva o utvrđivanju pravila o ostvarivanju autorskog i srodnih prava koja se primjenjuju na određene internetske prijenose organizacija za radiodifuziju i reemitiranja televizijskih i radijskih programa 2019/789.

Zakon osigurava bolji položaj nositelja prava prema velikim internetskim platformama poput YouTube-a što se ponajviše očituje u pravednijoj raspodjeli prihoda koje te platforme ostvaruju od korištenja autorskim pravom zaštićenih djela.

U pojedinim odredbama Zakon propušta jednoznačno i jasno regulirati odnose među nositeljima prava te ostavlja otvorena mnoga pitanja kako će se te odredbe primjenjivati u praksi na koja u ovom trenutku nema preciznog odgovora, a uvodi i retroaktivnu primjenu čime dovodi u pitanje usklađenost s Ustavom RH.

Hrvatska diskografska udruga već je uputila pitanja vezana uz praktičnu primjenu Zakona na Ministarstvo kulture i medija te Državni zavod za intelektualno vlasništvo te će u skorije vrijeme organizirati ZOOM radionicu za sve zainteresirane proizvođače fonograma, koje ovim putem pozivamo da se za sva pitanja jave ZAPRAF-u.