Svjetski dan intelektualnog vlasništva pod motom: Ustani, zauzmi se. Za glazbu!

Trenutno pregledavate Svjetski dan intelektualnog vlasništva pod motom: Ustani, zauzmi se. Za glazbu!

ustani

Ovogodišnji Svjetski dan intelektualnog vlasništva, obilježen je 26. travnja, a održao se pod motom „Get up, stand up“ inspiriranim istoimenom pjesmom legendarnog Boba Marleya i The Wailersa. Pjesma koja već godinama svojim ritmom i tekstom poziva na akciju i slovi za neslužbenu himnu borbe za ljudska prava, potaknula je i hrvatsku kampanju povodom Dana intelektualnog vlasništva pod nazivom „Ustani, zauzmi se. Za glazbu!“

Državni zavod za intelektualno vlasništvo, u suradnji s brojnim udrugama i institucijama, nizom aktivnosti ukazao je na važnost zaštite prava svih uključenih u stvaralački proces. Dijeljenjem vlastitih fotografija na društvenim mrežama s natpisom „Ustani, zauzmi se. Za glazbu!“ i sami se možete uključiti u raspravu i doprinijeti širenju svijesti o ovom važnom problemu.

Ovogodišnji Dan intelektualnog vlasništva posvećen je glazbi te poziva na raspravu o budućnosti glazbenog stvaralaštva u modernom svijetu novih tehnologija kojima pristupamo kako bismo pribavili i slušali glazbu. U njegovu fokusu zaštita je prava svih koji sudjeluju u procesu kreiranja glazbenih sadržaja, od glazbenika do producenta i izdavača.

Kako ističu na službenim stranicama Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, ovaj dan jedinstvena je prilika za udruživanje ljudi diljem svijeta kako bi ukazali koliko zaštita intelektualnog vlasništva doprinosi procvatu glazbe, umjetnosti, ali i tehnološkim inovacijama koje pomažu oblikovati naš svijet.