V. IFPI Regionalna konferencija proizvođača fonograma

Trenutno pregledavate V. IFPI Regionalna konferencija proizvođača fonograma
  • Kategorija objave:Arhiva vijesti

ifpi_logo_large

U četvrtak, 26.09.2013. u Skopju, Makedonija, održana je još jedna, 5. po redu, godišnja regionalna konferencija proizvođača fonograma.

Ovogodišnjoj Regionalnoj konferenciji proizvođača fonograma prisustvovalo je 30-tak osoba, među kojima su bili predstavnici Svjetske diskografske organizacije – IFPI-ja, Universala, kolektivnih organizacija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova i Albanije te predstavnici državnih tijela.

Glavni cilj i svrha konferencije ogleda se u međusobnoj razmjeni informacija sa legislativnog područja, inicijativama i promjenama u zakonodavstvima, dobroj praksi te suradnji između zemalja regije.
Posebna pozornost posvećena je zemljama regije gdje još nisu osnovane kolektivne organizacije proizvođača fonograma te nije uspostavljen kvalitetan pravni ni funkcionalni okvir za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada s osnove korištenja fonogramskih prava.

Analizirani su financijski rezultati za 2012. godinu temeljem kojih je ZAPRAF i dalje zadržao lidersku poziciju u komparaciji s ostalim kolektivnim organizacijama regije.

Također, obrađene su teme vezane uz implementaciju Direktive o produljenju roka trajanja zaštite autorskog i srodnih prava, prijedloga Direktive o kolektivnom ostvarivanju i multiteritorijalnom (prekograničnom) licenciranju prava na glazbenim djelima za njihovo on-line korištenje na unutarnjem tržištu, pravu stavljanja na raspolaganje javnosti, a predstavljen je i nacrt regionalne baze proizvođača fonograma – RIMA.