ZAPRAF na 10. Danima elektroničkih medija

Trenutno pregledavate ZAPRAF na 10. Danima elektroničkih medija
  • Kategorija objave:Arhiva vijesti

Medijska strategija Republike Hrvatske, sankcioniranje govora mržnje i Zakon o elektroničkim medijima, digitalni radio, autorska prava u medijskoj i glazbenoj industriji samo su bile neke od tema 10. Dana elektroničkih medija održanih u LifeClass Termama Sveti Martin u Svetom Martinu na Muri.

Panel koji je privukao najveću pozornost prisutnih na ovogodišnjim Danima bio je onaj na temu autorskih prava u medijskoj i glazbenoj industriji na kojem su kao predstavnici ZAPRAF-a sudjelovali predsjednik Želimir Babogredac i direktorica Maja Vidmar. Ostali sudionici panela bili su direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec, predsjednik HURIN-a Željko Švenda te Damir Vujinović potpredsjednik Nacionalne udruge televizija. Raspravu je moderirao član Vijeća za elektroničke medije Davor Marić.

Interes za ovu temu ne iznenađuje imajući u vidu da je za radijske postaje glazba glavni ‘alat’ za rad i da su glazbena i radijska industrija usko povezane. Jedno od otvorenih pitanja bilo je često nepoštivanje zakonom propisanih minimuma emitiranja domaće glazbe. Na panelu se također moglo čuti i o izazovima s kojima se susreću radijske postaje kada je riječ o evidentiranju emitiranja i plaćanju naknada za autorska prava, kao i o budućim modelima zajedničke suradnje dviju industrija.

Organizatori jubilarnih Dana elektroničkih medija su Hrvatska udruga radijskih nakladnika, Agencija za elektroničke medije i Nacionalna udruga televizija, dok su partneri Odašiljači i veze, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti te Hrvatsko društvo skladatelja – Služba zaštite autorskih muzičkih prava. Dani elektroničkih medija održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.