ZAPRAF I HRT POTPISALI SPORAZUM O ISPORUCI GLAZBENIH VIDEOSPOTOVA

Trenutno pregledavate ZAPRAF I HRT POTPISALI SPORAZUM O ISPORUCI GLAZBENIH VIDEOSPOTOVA

Između ZAPRAF-a (Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava) i HRT-a (Hrvatska radiotelevizija) potpisan je novi sporazum kao nastavak uspješne dugogodišnje suradnje.

Novim sporazumom, ZAPRAF je omogućio HRT-u preuzimanje glazbenih videospotova iz ZAPRAF digitalne baze podataka, koji se trenutno nalaze u arhivi. Dodatno, HRT-u će biti na raspolaganju za korištenje i svi novi videospotovi koji će biti uneseni od strane proizvođača fonograma (diskografa), a koje će HRT u bilo kojem trenutku moći preuzimati na jednostavan način unutar ZAPRAF digitalne baze.

HRT se obvezao takva izdanja obraditi i prilagoditi sustavima televizijskog emitiranja, a hrvatsku glazbu emitirat će i promovirati u skladu sa Zakonom o HRT-u i ugovornim obvezama. Ciljevi ove suradnje uključuju povezivanje, usklađivanje i suradnju pri nabavi i osiguravanju dostupnosti arhive hrvatske glazbe odnosno glazbenih videospotova i recentnih glazbenih izdanja za sve programe i potrebe HRT-a te promoviranje glazbe u korist svih dionika glazbene industrije.

Podsjetimo, ZAPRAF i HRT su u 2017. godini već potpisali Sporazum o suradnji na području promicanja glazbene industrije, a koji se u praksi pokazao vrlo korisnim, kako za nositelje prava, tako i za HRT.

Ovaj nastavak suradnje odličan je pokazatelj kako nacionalni javni servis i glazbena industrija trebaju i mogu raditi na sve boljoj isporuci i dostupnosti glazbenog sadržaja od kojih će korist imati i industrija, odnosno kreatori sadržaja s jedne strane, te šira javnost s druge.