OBJAVLJENO GODIŠNJE IZVJEŠĆE ZAPRAF-a ZA 2022. GODINU

Trenutno pregledavate OBJAVLJENO GODIŠNJE IZVJEŠĆE ZAPRAF-a ZA 2022. GODINU
  • Kategorija objave:News

Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF) objavila je Godišnje izvješće za 2022. godinu. Ovime je ZAPRAF nastavio s redovitim objavljivanjem godišnjeg izvješća o radu, a kako bi svi nositelji prava, korisnici i šira javnost imali transparentan uvid u poslovanje i aktivnosti ZAPRAF-a.

Osobito mi je zadovoljstvo istaknuti kako je godina iza nas bila rekordna kada govorimo o prikupljenim naknadama od kolektivnih prava za proizvođače fonograma“, riječi su Želimira Babogredca, predsjednika ZAPRAF-a, koji je dodao da je “i 2022. godina pokazala visoku razinu kvalitetne i aktivne zaštite prava proizvođača fonograma, ne samo gledajući financijske rezultate, već i sve ostale aktivnosti koje Udruga provodi. Tu se svakako ističe izuzetna angažiranost Udruge glede primjene novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u praksi, organiziranje radionica s aktualnim temama za proizvođače fonograma, konstantan rad na digitalnoj bazi podataka ZAPRAF-a te razvijanje novih suradnji kao što je ona s Hrvatskim društvom skladatelja – ZAMP-om vezana uz razmjenu metapodataka o snimkama i autorima, a kako bi nositelji prava s digitalnih servisa dobivali veće naknade i još transparentnije podatke o korištenju njihovih djela.

Godišnje izvješće pored financijskih rezultata sadrži i presjek svih aktivnosti u 2022. godini. Pored ZAPRAF-a, mogu se pronaći i informacije o aktivnostima Hrvatske diskografske udruge.

Direktorica ZAPRAF-a Maja Vidmar Klarić izjavila je: “ZAPRAF je u 2022. godini dobio i novo, dopunjeno Rješenje Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo za obavljanje djelatnosti kolektivnog ostvarivanja prava proizvođača fonograma u Republici Hrvatskoj, a koje je posljedica donošenja novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima i dobivanja novih prava koja se kolektivno ostvaruju za proizvođače fonograma. Slijedom toga, bilo je potrebno ažurirati i punomoći ZAPRAF-a koje su dane na potpisivanje našim nositeljima prava. Uz navedeno, glavnina naših aktivnosti i dalje se odnosila na organiziranje raznih stručnih skupova i radionica glede praktične primjene pojedinih odredbi novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a koje su sportne za cjelokupnu glazbenu industriju i daljnja ulaganja u glazbu. Podržavali smo i brojne aktivnosti Hrvatske diskografske udruge, ali i svih naših članova koji nam daju svesrdnu podršku u našim nastojanjima da uvijek idemo korak dalje u prikupljanju naknada i zaštiti prava proizvođača fonograma.

Cijelo izvješće možete pronaći na stranicama ZAPRAF-a.