DIREKTIVA EUROPSKE UNIJE O UMJETNOJ INTELIGENCIJI – Zajednička izjava europskih kreatora i nositelja prava

Trenutno pregledavate DIREKTIVA EUROPSKE UNIJE O UMJETNOJ INTELIGENCIJI – Zajednička izjava europskih kreatora i nositelja prava
  • Kategorija objave:News

Bruxelles, 1. veljače 2024.

Predstavljamo široku koaliciju od više od 200 organizacija europskog kreativnog i kulturnog sektora, koje okupljaju autore iz različitih sektora uključujući glazbeni, vizualni, audiovizualni i književni; izdavače knjiga i novinskih tiskovina, magazina i specijaliziranih publikacija, glazbe, znanstvenih i tehničkih izdavača; producenata snimljene glazbe, filma i audiovizualnih sadržaja; publishera filmova i audiovizualnog sadržaja na internetu i izvan, distributere i fotografske agencije.

Pozivamo zemlje članice Europske unije da pokažu svjetsko vodstvo i odobre Direktivu o umjetnoj inteligenciji na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica Europske unije (COREPER) dana 2. veljače.

Direktiva o umjetnoj inteligenciji je ključan zakon koji će regulirati ulogu umjetne inteligencije u Europi i pomoći u postavljanju globalnog standarda za način na koji očekujemo da će sustavi umjetne inteligencije funkcionirati. Europa ima jedinstvenu priliku pokazati globalno vodstvo u postavljanju okvira umjetne inteligencije za dobrobit građana EU-a, kreatora, nositelja prava, industrije i šireg gospodarstva.

Slijedom nedavne brze popularizacije generativnih alata umjetne inteligencije, tekst koji je dogovoren u sklopu trijaloga predlaže obveze “laganog dodira” za “modele AI-ja opće namjene”.

Ove obveze predstavljaju minimalnu osnovu za nadogradnju napora kako bi se europskim kreatorima i nositeljima prava omogućilo poštivanje njihovih prava i da se za korištenje njihovog sadržaja traži autorizacija.

Time bi se potaknulo okruženje u kojem se poštuju prava i trgovinske slobode uz istovremeno poticanje licenciranja kreativnog sadržaja AI modela – pokretanje partnerstva i prilika za inovacije.

Uvođenje takvih obveza u odnosu na generativnu umjetnu inteligenciju nije samo ispravna stvar nego bi Europsku uniju dovelo do toga da pomogne uspostaviti globalni standard u regulaciji umjetne inteligencije. Također bi bio bitan pokretač za stvaranje vrijednosti u AI-ju i platforma za budući razvoj i inovacije u EU-u.