Predstavnici ZAPRAF-a na IFPI PRC Meetingu u Lisabonu

Trenutno pregledavate Predstavnici ZAPRAF-a na IFPI PRC Meetingu u Lisabonu

Na IFPI PRC Meetingu održanom u Lisabonu prisustvovali su i predstavnici ZAPRAF-a. Dvodnevni sastanak obuhvaćao je pregled najvažnijih točaka na tržištu glazbe u 2017. godini te radionice „Licenciranje glazbe“ i „Sustavi baza podataka i pravila distribucije“.

Predstavnici IFPI-ja održali su prezentaciju gdje su okupljene izvijestili o svim novostima i napretku vezanim uz izradu Portala. Portal (centralna baza podataka) predstavlja sustav koji bi svim proizvođačima fonograma omogućio unos vlastitog kataloga u jedinstvenom formatu (DDEX MLC standard). Cilj jedinstvene baze podataka je poboljšati suradnju između proizvođača fonograma, kolektivnih organizacija i IFPI-ja na način da proizvođačima fonograma i kolektivnim organizacijama omogući brži i jednostavniji unos kataloga na globalnoj razini.

Što se tiče izrade samog portala, IFPI je kontaktirao 17 poduzeća među kojima se nalazi i informatička služba ZAPRAF-a firma Poslovna spajalica.

U ovom trenutku, analizira se 12 poslovnih modela te će se, krajem svibnja, IFPI u suradnji s vanjskom konzultantskom tvrtkom, napraviti okvir prema kojemu će izbor smanjiti na 3-5 poduzeća čiji poslovni modeli odgovaraju za izradu portala.

Što se tiče financijskih rezultata zaključeno je kako su ukupni prihodi za glazbenu industriju u 2017. godini iznosili su 17.3 milijardi američkih dolara, što predstavlja rast od 8,1% u odnosu na 2016. godinu te je ovo treća godina zaredom gdje se bilježi rast prihoda glazbene industrije nakon 15 godina pada.

Glavni izvori prihoda u 2017. godini bili su: digitalna prodaja (downloads i streaming), fizička prodaja, kolektivna prava proizvođača fonograma i prihodi od sinkronizacije. U 2017. godini na svjetskoj razini je s osnove iskorištavanja prava proizvođača fonograma prikupljeno ukupno 1,187.1 milijarde eura. Hrvatska je pak u odnosu na 2016. godinu ostvarila ukupan rast prikupljenih naknada za oko 3%.

Top 10 zemalja po prikupljenim naknadama za proizvođače fonograma su redom: USA, UK, Francuska, Njemačka, Japan, Kanada, Brazil, Australija, Nizozemska i Italija.