ZAPRAF sponzor Hrvatskom glazbenom zavodu

Trenutno pregledavate ZAPRAF sponzor Hrvatskom glazbenom zavodu

S obzirom na aktualnu situaciju Hrvatskog glazbenog zavoda, nova predsjednica izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković pokrenula je niz aktivnosti kako bi prikupila sredstva za nesmetani rad jedne od naših najstarijih glazbenih institucija.

U suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom, u petak, 26. travnja održan je donatorski koncert kojim se željelo senzibilizirati javnost o potrebi ulaganja u kulturu i umjetnost. Na koncertu su nastupili Simfonijski orkestar i Ženski zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Ive Lipanovića, sopranistica Ivana Lazar, gitarist Petrit Çeku, te mezzosopranistica Nikolina Virgej Pintar, a izvedena su djela Rossinija, Anfossija, Lisinskog, Rodriga, Offenbacha i Stančića.

Koncert se održao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a svojim donacijama su ga, među ostalima, podržali i ZAPRAF – Udruga za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava, Croatia Records, CMC TV, Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava, Hrvatsko društvo skladatelja, i drugi.

Frano Ridjan (HRT), Želimir Babogredac (ZAPRAF)

Ovom prilikom, Želimir Babogredac, predsjednik udruge ZAPRAF i direktor Croatia Recordsa, izrazio je podršku jednoj od najvažnijih institucija glazbene umjetnosti u Hrvatskoj: “Hrvatski glazbeni zavod uskoro će proslaviti 200 godina postojanja, a na pola toga puta rodila se i diskografija na našim područjima. Jedni drugima trebamo pružiti bezrezervnu podršku i njegovati glazbenu umjetnost te poticati njezin rast u svakom pogledu”.

Uz vrhunske nadahnute nastupe glazbenih umjetnika, HGZ za svoju je publiku u dvorani i gledatelje Prvog programa HTV-a na kojem je bio izravni prijenos koncerta, pripremio i zanimljive crtice iz povijesti Zavoda uz izjave pokrovitelja, sponzora i donatora koje su bile iznimno optimistične.

Predstavnici ZAPRAF-a bili su na koncertu među brojnim gostima kao što su ugledni akademici, veleposlanici, umjetnici, gospodarstvenici, novinari, političari i mnoge druge osobe iz javnog života te ljubitelji glazbe koji podupiru ovu instituciju.

Svi zainteresirani i dalje se mogu uključiti u donacije za Hrvatski glazbeni zavod, a detaljnije informacije mogu se naći na Facebook stranici HGZ-a.


Romana Matanovac Vučković, Maja Vidmar Klarić, Tamara Jurkić Sviben

Fotograf: Domagoj Biondić